Premierul Renzi a demisionat miercuri după ce a vost votat bugetul pentru 2017, astfel că președintele italian Sergio Mattarella începe joi consultările cu partidele politice pentru a stabili calea de urmat: alegeri anticipate, guvern tehnocrat.

„Mâine dimineață (joi), voi organiza cu copiii mei un turneu pe Playstation unde sper să am mai multe șanse decât aici”, a glumit Matteo Renzi, după ce a demisionat din funcția de premier.

Renzi , însă, nu pare dornic să se retragă din politică, dimpotrivă. „Nu ne temem de nimic și de nimeni, dacă alte partide vor alegeri (...) PD nu se teme de democrație sau de voturi”, a afirmat el, în fața conducerii partidului său în care este în continuarea numărul unu.

Mai multe partide din Italia au cerut deja alegeri anticipate. „Cerem alegeri imediat, altfel îi vom invita pe cetățeni să iasă în stradă”, a spus miercuri miercuri Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului.

Președintele Italiei îi ceruse luni lui Renzi să nu demisioneze până la votarea bugetului pentru 2017, ceea ce s-a întâmplat în Senatul Italian miercuri.

Matteo Renzi a anunțat că demisionează din funcție imediat după ce italienii au respins prin referendum propunerile sale de modificare a Constituției.