Democrații au depus luni la Camera Reprezentanților un act de acuzare împotriva lui Donald Trump, prima etapă către deschiderea formală așteptată în această săptămână a unei a doua proceduri de destituire a președintelui american în exercițiu.

Trump e acuzat că a ''instigat la violență'' la Capitoliu, relatează AFP și dpa, preluate de Agerpres. În același timp, democrații, care dețin majoritatea în Cameră, au prezentat o altă rezoluție prin care au cerut vicepreședintelui Mike Pence să-l demită pe Donald Trump din funcție, invocând articolul 25 din Constituția SUA.

Acest articol prevede că un președinte poate fi înlăturat, dacă este considerat ''inapt'' să-și îndeplinească atribuțiile.

Un vot urmează să aibă loc marți în ședință plenară.

Președintele Donald Trump și vicepreședintele Mike Pence s-au întâlnit luni seară în Biroul Oval, a declarat pentru AFP un oficial american, potrivit Agerpres.

Potrivit acestui oficial, Donald Trump nu intenționează să demisioneze înainte de încheierea mandatului. La rândul său, vicepreședintele nu intenționează să îl îndepărteze din funcție prin invocarea celui de-al 25-lea amendament al Constituției americane, declarându-l, cu sprijinul principalilor săi miniștri, incapabil să își îndeplinească funcția.

Mandatul lui Trump se încheie pe 20 ianuarie.