Președintele american este suspectat că s-a folosit de poziția sa pentru a cere anchetarea fiului unui rival politic în Ucraina.

Lidera democraților din Congres, Nancy Pelosi, a anunțat prima etapă în vederea unei puneri sub acuzare oficiale a președintelui Donald Trump, suspectat că a solicitat omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze în legătură cu rivalul său democrat Joe Biden.

"Faptele președintelui până în prezent au încălcat Constituția", a susținut președinta democrată a Camerei Reprezentanților, potrivit Agerpres.

Președintele american este suspectat că a făcut presiuni asupra Ucrainei în încercarea de a aduce prejudicii fostului vicepreședinte democrat Joe Biden, care ar putea fi rivalului său la scrutinul electoral din 2020. Fiul politicianului, Hunter Biden, a început să lucreze pentru o companie ucraineană din domeniul gazelor începând din 2014.

Donald Trump "a trădat jurământul" de președinte, "securitatea națională" și "integritatea alegerilor" americane, a susținut cu fermitate Pelosi în alocuțiunea pronunțată în Congres.

"Astăzi anunț că această Cameră a Reprezentanților deschide o anchetă oficială în vederea unei proceduri de destituire".

Democrații s-au ferit până acum să lanseze un demers de suspendare a președintelui, deși dețin majoritatea în Camera Reprezentanților, deoarece republicanii sunt majoritari în Senat.

De această dată, Trump riscă să fie pus sub acuzare, ceea ce s-a întâmplat doar în cazul a doi din predecesorii săi în istoria SUA: democrații Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton în 1998 pentru scandalul legat de stagiara de la Casa Albă Monica Lewinsky. Până acum niciun președinte american nu a fost destituit.

Dar procedura prevede ulterior un vot în Senatul controlat de republicani. Doar un vot cu majoritatea a 2/3 ar putea conduce la destituirea președintelui ceea ce, în stadiul actual, pare puțin probabil.

În plus, o procedură de destituire ar avea, probabil, un efect pozitiv în campania electorală din 2020, când Trump va căuta un al doilea mandat.

Evident, Trump nu s-a abținut și a replicat violent la anunțul lui Pelosi. "O zi atât de importantă la Națiunile Unite, atât de multă muncă și un succes atât de mare, iar democrații au ținut cu dinadinsul să o strice și să o înjosească cu și mai multe știri de ultimă oră, mizerii ale vânătorii de vrăjitoare", a scris Donald Trump pe Twitter.

Trump a susținut marți un discurs la tribuna ONU, în care a criticat globalizarea, susținând că structurile naționale trebuie întărite. ''Viitorul nu aparține globaliștilor. Viitorul aparține patrioților. Viitorul aparține națiunilor suverane și independente, care-și protejează cetățenii și își respectă vecinii'', a spus Trump.

Ulterior, Trump a anunțat că a acceptat să facă public conținutul conversației sale telefonice cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski. "Veți vedea că a fost vorba de o convorbire telefonică amicală și adecvată din toate punctele de vedere", a spus liderul de la Casa Albă. "Fără presiuni și, spre deosebire de Joe Biden și fiul său, fără contra-prestație!"

Convorbirea telefonică dintre Trump și Zelenski a provocat un cutremur la Washington, după ce un avertizor de integritate din cadrul comunității de informații a făcut un denunț intern la 12 august, catalogând drept îngrijorător conținutul convorbirii lui Trump cu un oficial străin.

Cu toate că nici conținutul convorbirii și nici cel al denunțului nu au fost date publicității, mass-media americane s-au bazat în relatările lor pe scurgeri de informații.

The Wall Street Journal a publicat vinerea trecută că Trump i-ar fi cerut de opt ori lui Zelenski să colaboreze cu avocatul său personal, Rudy Giuliani, pentru anchetarea lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte Joe Biden, principalul său rival democrat la președinția SUA, pe care îl acuză de legături de corupție în Ucraina. 

Mai mult, președintele american este suspectat că ar fi condiționat acordarea unui ajutor militar de milioane de dolari Ucrainei de declanșarea acestei anchete, acuzație pe care Trump a negat-o vehement.