Peste 2.000 de evenimente au avut loc în acest weekend, organizate de activiștii de mediu în încercarea de a pune presiune pe liderii politici înaintea conferinței internaționale pe tema schimbărilor climatice care va avea loc luni la Paris.

UPDATE Duminică, ora 18.00 

Zeci de mii de oameni au luat parte la demonstrații în întreaga lume solicitând liderilor mondiali să găsească soluții în problema schimbărilor climatice, în ajunul conferinței internaționale COP21 care începe luni, la Paris, potrivit Associated Press.

La Paris au avut loc ciocniri între poliție și demonstranții care au aruncat proiectile și au fost împrăștiați în final cu gaze lacrimogene.

Șeful poliției din Paris a declarat că aproximativ 100 de persoane au fost reținute, după ce protestele au devenit violente în Place de la Republique.

Acesta a spus că au fost identificate circa 200 - 300 de persoane care au încălcat interdicțiile impuse din cauza stării de urgență naționale, asupra lor fiind găsite proiectile și alte obiecte interzise. 

Potrivit Associated Press, alte zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în alte orașe din lume. Spre exemplu, în Madrid, circa 20.000 de persoane; în Londra alte mii, între care s-au remarcat actrița Emma Thompson și designerul Vivianne Westwood. 

Foto: Protestatari în Italia, Torino:


UPDATE Duminică, ora 10.00

Activiștii din Franța plănuiesc să formeze un lanț uman în Paris, duminică, pentru a atrage atenție asupra încălzirii globale, o reuniune care are loc după atacurile teroriste din 13 noiembrie, în ajunul summitului ONU în domeniul climatic, la Paris.

Peste 2.000 de evenimente sunt programate în acest weekend în orașe din întreaga lume precum Sydney, Jakarta, Berlin, Londra, Sao Paulo și New York. 

The 21st Conference of the Parties (COP21) due to be held in Paris from 30 November to 11 December will proceed as planned, despite the terrorist attacks of 13 November. US President Barack Obama, German Chancellor Angela Merkel as well as leaders from India, South Africa and China are among the leaders planning to come. The aim is to reach an international agreement to limit greenhouse gas emissions and curtail climate change

Sâmbătă, 27 noiembrie:

Activiștii din domeniul mediului au ieșit în stradă sâmbătă în Manila - Filipine pentru a cere liderilor politici acțiuni concrete în problema schimbărilor climatice, transmite Euronews.



Organizația Greenpeace spune că Filipine este o dovadă concretă a acestui fenomen, schimbările climatice manifestându-se prin modificări semnificative ale standardelor meteo și furtuni intensificate. Țara a fost luată prin surprindere de Taifunul Haiyan în 2013, care a ucis mai mult de 6.000 de persoane și a afectat peste 14 milioane de locuitori.

Zeci de alte evenimente sunt planificate peste weekend în mai multe țări pentru a atrage atenția asupra problemei schimbărilor climatice.

Activiștii au ieșit, de asemenea, în stradă în Olanda unde o instanță a decis ca Gubernul trebuie să își îndeplinească ținta de reducere a emisiilor cu efect de seră ăână în 2020.

Scopul reuniunii de luni, de la Paris - Conferința COP21 - este de a identifica un mecanism obligatoriu pentru a reduce creșterea temeperaturii globale la două grade Celsius.

Evenimentul are loc în umbra atentatelor recente din capitala Franței și au fost mobilizate, pentru asigurarea securității, forțe suplimentare ale poliției și ale armatei.