Un nou raport al serviciilor secrete americane înclină în favoarea tezei unui accident în cazul pandemiei COVID-19, dar fără a fi categoric, notează Le Figaro.

Departamentul de Energie al SUA consideră că pandemia de Covid-19 a fost "cel mai probabil" cauzată de o scurgere de laborator, potrivit unui raport clasificat al Direcției Naționale de Informații, furnizat recent Casei Albe și principalilor membri ai Congresului. Dezvăluită duminică de Wall Street Journal, această informație, dacă va fi confirmată, ar fi adăugată la un raport anterior datând din 2021, în care Departamentul Energiei s-a declarat atunci destul de nesigur cu privire la originile Covid.

Ministerul se alătură acum FBI, care, încă din 2021, ajunsese la concluzia că pandemia era probabil rezultatul unei scurgeri accidentale de la un laborator din Wuhan, China, fără a fi totuși categoric.

Potrivit unor surse la curent cu noua versiune a raportului, semnat de directoarea National Intelligence, Avril Haines, Departamentul de Energie ar avea noi elemente: "informații noi, un studiu mai aprofundat al activității academice și consultarea unor experți din afara guvernului", potrivit unui membru al serviciilor secrete americane citat de Wall Street Journal.

Dar conținutul raportului rămâne clasificat. Autoritățile americane au refuzat să ofere detalii despre aceste noi informații și analize care au dus la această schimbare de poziție. De asemenea, documentul amintește că diferitele agenții de informații americane continuă să aibă opinii diferite cu privire la originea pandemiei și încă încearcă să dezlege enigma apariției virusului.

Totuși, Departamentul de Energie are o expertiză științifică semnificativă și supraveghează o rețea de laboratoare naționale din Statele Unite, dintre care unele desfășoară cercetări biologice avansate.

Dar și FBI angajează oameni de știință și se bazează pe laboratoarele Centrului Național de Analiză Bio-Legală din Fort Detrick, Maryland, unde sunt analizate amenințările biologice. Potrivit raportului, în timp ce Departamentul de Energie și FBI susțin că este cel mai probabil o scurgere accidentală din laborator, ele au ajuns la aceste concluzii pe căi diferite.

În schimb, alte agenții de informații americane rămân mai puțin convinse. Consiliul Național de Informații, care efectuează analize strategice pe termen lung, și alte patru agenții, pe care oficialii nu dorit să le identifice, încă estimează că au o "încredere scăzută" în probabilitatea ca virusul să apară prin transmitere naturală de la un animal infectat, fără a lua însă în considerare că este cert că ipoteza evadării de laborator este cea corectă.CIA și o altă agenție care nu a fost precizată rămân nehotărâte între cele două teorii.

sursa: RADOR