Washingtonul a ordonat familiilor diplomaților americani aflați la Kiev să părăsească Ucraina "din cauza amenințării continue cu o operațiune militară rusă", conform unui anunț făcut duminică de Departamentul de Stat, informează AFP.

Personalul local și cel neesențial pot părăsi ambasada dacă doresc, iar cetățenii americani care locuiesc în Ucraina "ar trebui să ia în considerare acum" părăsirea țării cu zboruri comerciale sau alte mijloace de transport, se adaugă în declarația Departamentului de Stat al SUA.

"Situația de securitate, în special de-a lungul granițelor ucrainene, în Crimeea ocupată de ruși și în (regiunea) Donețk controlată de Rusia, este imprevizibilă și s-ar putea deteriora în orice moment", se mai arată în comunicat, notează Agerpres.

Uniunea Europeană nu vede niciun motiv să dramatizeze tensiunile dintre Ucraina și Rusia și nu intenționează deocamdată să se ia după Statele Unite care au rechemat familiile diplomaților lor, a anunțat luni șeful diplomației europene.

"Cred că nu ar trebui să dramatizăm situația și să părăsim Ucraina, cu excepția cazului în care Statele Unite ne oferă informații care să justifice această decizie", a spus Josep Borrell înaintea unei videoconferințe cu șeful diplomației americane Antony Blinken.