Departamentul Justiției din SUA a deschis o anchetă penală privind modul în care a fost lansată ancheta privind ingerințele Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

O anchetă până acum administrativă, supervizată de ministrul Justiției, Bill Barr, a fost transformată într-o anchetă penală, scrie cotidianul american New York Times, citând două surse apropiate dosarului. Această schimbare permite în special procurorului John Durham care se ocupă de dosar să convoace martori și să emită ordonanțe pentru recuperarea unor documente.

Departamentul Justiției se află astfel în situația neobișnuită de a se ancheta, notează New York Times. Wall Street Journal precum și NBC News au confirmat de asemenea aceste informații.

Aceasta riscă să atragă critici potrivit cărora Donald Trump folosește Departamentul Justiției ca o armă împotriva adversarilor săi.

Președintele american a solicitat în mod repetat o anchetă cu privire la originile anchetei ruse, în opinia lui ''o vânătoare de vrăjitoare'' lansată de adversarii săi politici. El a spus în trecut că ancheta a început ''ilegal''.

FBI a deschis în iulie 2016 o anchetă privind ingerințele Moscovei în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016 înainte de a investiga contactele dintre anturajul candidatului republican și Rusia.