Uniunea Europeană a anunțat deja că în perioada de tranziție post-Brexit, Marea Britanie va trebui să respecte regulile UE fără a putea însă să influențeze deciziile.

Peste 60 de deputaţi din Partidul Conservator, condus de premierul Theresa May,  au semnat o scrisoare în care îi cer să se asigure că Marea Britanie va beneficia de „autonomie deplină de reglementare” după ieşirea sa din Uniunea Europeană, prevăzută pentru martie 2019, transmite Agerpres.

Cei 62 de parlamentari care au semnat scrisoarea redactată de Grupul pentru cercetări europene - centru de studii al Partidului Conservator finanţat parţial din fonduri publice - îi recomandă şefei executivului ca în cadrul negocierilor cu UE privind Brexit să ia măsuri ca Marea Britanie să fie liberă să negocieze şi să încheie acorduri comerciale cu alte ţări imediat ce va părăsi blocul comunitar.

Scrisoarea consemnează „susţinerea continuă şi fermă” a semnatarilor pentru viziunea prezentată de Theresa May în discursul cu privire la Brexit rostit la 17 ianuarie 2017. Ea a menţionat atunci, între altele, că Brexit-ul va semnifica ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică europeană, punând astfel capăt speculaţiilor conform cărora Londra va încerca să obţină un aşa-numit 'soft Brexit'.

Totuși, britanicii au cerut o perioadă de tranziție de circa doi ani, iar UE a acceptat ca Marea Britanie să rămână în piața comună până la finalul anului 2020. Chiar dacă datele ieșirii din UE și perioada de tranziție se negociază încă, oficialii europeni au afirmat cu fermitate că, pe perioada tranziției, Marea Britanie trebuie să joace după regulile UE, chiar dacă nu va mai participa la procesul de decizie.

Această tranziție le va oferi britanicilor timp pentru a negocia cu Bruxelles-ul asupra viitoarelor condiții comerciale și a adapta sistemele statului la noua realitate, dar Londra nu va putea intra în acorduri de liber schimb cu state terțe.

De aceea, mai multe voci din rândul conservatorilor - inclusiv ministrul de externe Boris Johnson - pledează pentru o despărțire cât mai rapidă de UE.

Dar May are doar opt luni pentru a încheia un acord cu UE și insistă că Regatul Unit va ieşi din Uniune la termenul prevăzut iniţial, 29 martie 2019, ora 23.00 GMT.

UE i-a cerut în repetate rânduri premierului britanic să-şi clarifice viziunea asupra viitoarelor relaţii dintre ţara sa şi blocul comunitar după Brexit, dar, date fiind divizările din chiar rândul conservatorilor, May a evitat să ofere prea multe detalii în acest sens.