Serviciul Federal de Informații (BND) a spionat mai mulți ani birourile de legătură ale Interpol în numeroase țări, scrie revista germană der Spiegel, citând documente confidențiale.

În Germania, activitatea serviciilor de informații și cea a poliției sunt în mod clar separate, potrivit legii. Se pare că acest lucru nu a fost valabil și pentru Serviciul Federal de Informații (BND), care, timp de mai mulți ani, a spionat Interpol - Organizația Internațională de Poliție Criminală, conform unor informații obținute de der Spiegel. 

Pe lângă sediul central al Interpol din Lyon, Franța, Serviciul german de informații externe a spionat, începând cu anul 2000, și birourile de legătură ale Interpol din Austria, Danemarca, Belgia, Grecia, Spania, Italia și SUA. În total, este vorba de spionarea a câtorva zeci de departamente ale Interpol, inclusiv din America Latină și Rusia.

Din documente consultate de Der Spiegel, reiese că BND a adăugat adrese de e-mail, numere de telefon și numere de fax ale anchetatorilor de poliție pe lista sa de supravegheri.

Interpol este cea mai mare organizație internațională de poliție, având 190 de țări membre, fiecare reprezentată de câte un Birou Național Central.

BND n-a spionat doar Interpol, ci și Europol (Oficiul European de Poliție), cu sediul la Haga, și mai multe poliții naționale, mai scrie publicația citată.

Serviciul german nu este la primul scandal de acest fel.

Tot Der Spiegel relata, în februarie, că BND a spionat, începând cu 1999, jurnaliști străini de la publicații precum BBC, New York Times și Reuters.