Într-un interviu acordat CNN, fostul premier britanic face dezvăluiri surprinzătoare.

Boris Johnson a declarat că, chiar înainte de izbucnirea războiului din 24 februarie, Germania spera că toate acestea se vor termina repede și dorea ca Ucraina "să piardă și să cedeze repede", pentru ca acest conflict să nu se blocheze, relatează La Libre Belgique.

Fostul lider britanic detaliază: "Nu am putut să susțin asta, am crezut că este un mod dezastruos de a privi lucrurile. Dar pot înțelege de ce liderii germani au gândit și au simțit asta". El menționează în special motive economice care deja îngrijorau foarte mult autoritățile germane.

Trebuie evidențiat că Germania nu este singura țară indicată de Johnson. El dă și exemplul Italiei, care și-a exprimat și intenția de a nu colabora, din cauza dependenței sale "masive" de hidrocarburile rusești.

În schimb, Franța "nu a vrut să-și dea seama de gravitatea situației", adaugă Boris Johnson.

Totuși, departe de a critica aceste state, fostul premier britanic salută în mod deosebit faptul că, în final, toate țările europene au reușit să se pună de acord și să pună în aplicare sancțiuni împotriva Rusiei. "Sunt cu adevărat recunoscător pentru modul în care UE și-a gestionat răspunsul la conflict. Țările europene au făcut front comun. Sancțiunile pe care le-am luat sunt foarte severe", a spus el.

Dar care a fost declanșatorul acestei schimbări? "Ceea ce s-a întâmplat a fost că toată lumea – germani, francezi, italieni, toată lumea, (președintele SUA) Joe Biden – au văzut că pur și simplu nu există altă opțiune. Pentru că nu puteai să negociezi cu acest tip (Vladimir Putin). Acesta este punctul cheie", a spus Boris Johnson.

Sursa: RADOR