Summitul Grupului celor Șapte (G7) a făcut publică o declarație comună care detaliază noile sale măsuri contra Rusiei.

Într-o declarație comună, membrii G7 își repetă susținerea pentru Ucraina și anunță noi măsuri contra Rusiei: "Astăzi, luăm din nou măsuri pentru a garanta eșecul agresiunii ilegale a Rusiei contra statului suveran Ucraina și pentru a susține poporul ucrainean în căutarea unei păci juste bazate pe respetarea dreptului internațional", relatează La Libre Belgique.

Sectorul diamantelor

Printre măsurile propuse, liderii G7 au ambiția să atace sectorul diamantelor: "Pentru a reduce veniturile pe care Rusia le obține din exportul de diamante, vom continua să colaborăm strâns pentru a restrânge comerțul și utilizarea diamantelor extrase, prelucrate sau produse în Rusia și ne angajăm pe lângă principalii noștri parteneri să asigurăm o aplicare eficientă a viitoarelor măsuri restrictive coordonate, în special prin intermediul trasabilității".

Reacția Anvers-ului

Dacă Antwerp World Diamond Centre se bucură de angajamentul internațional privind o soluție pentru sectorul diamantelor, se pune problema de acum să concentrăm eforturile pe tehnologiile care pot răspunde acestei ambiții: "Noi putem lucra acum la un sistem care organizează un teren echitabil pentru comerțul mondial cu diamante, permițând Anvers-ului să rămână competitiv și să-și îndeplinească rolul de lider în condiții de transparență".

Dincolo de acest aspect al domeniului diamantelor, membrii G7 se angajeză să continue diferitele sancțiuni care afectează deja Rusia.

Totodată, noile sancțiuni vizează "privarea Rusiei de tehnologiile, echipamentele industriale și serviciile G7 care îi sprijină operațiunea de război", notează Le Point. Calea fusese deschisă de Statele Unite, prima țară care a dezvăluit măsuri "semnificative" împotriva "mașinii de război rusești", urmată în curând de Marea Britanie.

Noile măsuri includ restricții la exporturile de mărfuri "esențiale pentru Rusia pe câmpul de luptă", precum și vizarea entităților acuzate că au adus material în prima linie în numele Moscovei, potrivit unui comunicat.

Statele Unite au dat tonul, anunțând vineri dimineață noi sancțiuni împotriva Moscovei pentru a "restrânge în mod semnificativ accesul Rusiei la produsele necesare capacităților sale de luptă". Marea Britanie a urmat, anunțând noi măsuri care vizează sectorul minier rusesc, inclusiv industria sa lucrativă a diamantelor, care aduce Moscovei miliarde de dolari în fiecare an.

Sursa: RADOR