Un "veto" împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen pune în pericol buna reputație a Austriei în Europa de Est.

Cancelarul federal Karl Nehammer și ministrul de interne Gerhard Karner s-au pronunțat împotriva aderării la spațiul Schengen a celor două țări membre UE România și Bulgaria și, astfel, împotriva posibilității de a călători în și din alte țări UE fără controlul pașapoartelor.

Decizia privind extinderea spațiului Schengen va fi luată la 8 decembrie, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de interne din UE. La acest moment - deocamdată așa pare - Austria va împiedica prin veto-ul său aderarea celor două țări.

Astfel, Viena va renunța la rolul ei tradițional ca promotor al integrării Europei de Est în Uniunea Europeană. Este evident că poziția cancelarului federal și a ministrului de interne este motivată doar de teamă, anume teama de a se expune unor atacuri populiste din partea FPÖ (Partidul Libertății din Austria), întrucât nu se pot găsi explicații raționale pentru poziția lor, scrie Die Presse.

sursa: RADOR