Armata rusă este împărțită între apărarea frontierei sale, care s-a dovedit extrem de vulnerabilă la incursiunile inamice, și înaintarea în Donbas, unde unitățile cecene i-au înlocuit pe mercenarii grupului Wagner, scrie agenția EFE.

Regiunea Belgorod, cea mai slabă verigă de la graniță, deoarece împarte 540 de kilometri cu regiunile ucrainene Lugansk, Harkov și Sumî, a fost atacată neîntrerupt în ultimele două săptămâni, fără ca, aparent, Kremlinul să poată face nimic pentru a împiedica acest lucru, notează EFE, preluată de Agerpres.

Între timp, Kievul spune că totul este pregătit pentru a lansa contraofensiva, al cărei prim pas ar fi tocmai acela de a forța Rusia să își retragă trupele din Ucraina pentru a-și proteja teritoriul.

Belgorodul deja nu mai reprezintă spatele frontului, ci prima linie a acestuia. Guvernatorul său, Viaceslav Gladkov, îi informează pe ruși și pe restul lumii de pe canalul său Telegram despre bombardamentele zilnice, care au făcut șapte morți în rândul civililor vineri și sâmbătă.

"Ascultați de autorități și părăsiți-vă temporar casele pentru a păstra cel mai important lucru, care este viața voastră și a celor dragi vouă", a scris el duminică.

Gladkov, care a estimat că peste 4.000 de civili au fost deja evacuați, a anunțat sâmbătă evacuarea urgentă a 600 de copii din localitățile de frontieră, în timp ce alți o mie vor fi trimiși în peninsula anexată Crimeea.

Guvernatorul și alte figuri dure din Rusia au cerut autorităților să ia amenințarea în serios o dată pentru totdeauna și să creeze o fâșie de securitate cu o lățime de aproximativ 40 de kilometri în regiunea vecină Harkiv.

”Acești fasciști ucid civili în Belgorod în fiecare zi (...), mutilează copii și bătrâni", a declarat el într-o înregistrare video.

După capturarea orașului Bahmut, trupele rusești se concentrează acum asupra periferiei orașului Donețk, capitala regiunii cu același nume, cea mai puternic militarizată zonă de pe întreaga linie de front din 2014.

Țintele sunt Avdiivka și Marinka, unde unitatea specială cecenă "Ahmat" ar juca rolul de trupe de asalt pe care l-au avut în Bahmut mercenarii Wagner.

Potrivit Ministerului Apărării, cecenii sunt implicați activ în lupte crâncene în centrul localității Marinka, de unde ar înainta spre Vugledar, un bastion care le-a rezistat de la începutul războiului.

Obiectivul final, Sloviansk și Kramatorsk, pare foarte îndepărtat în acest moment, deși raportul militar de duminică a raportat distrugerea unui depozit de muniții în prima dintre localitățile din Donețk.

De asemenea, apărarea a afirmat că a distrus cu arme de precizie o fabrică de drone din orașul Dnipro.

În schimb, Kievul a denunțat moartea unei fetițe de doi ani în același oraș după ce o rachetă a lovit un cartier rezidențial.

După ce, cu o zi înainte, a asigurat The Wall Street Journal că ucrainenii sunt "pregătiți" să lanseze contraofensiva și nu vor aștepta "câteva luni" pentru sosirea armamentului greu și a avioanelor occidentale, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost mult mai precaut duminică.

"Nu este ca la cinema (...) Dezocuparea teritoriului nostru, acesta este rezultatul contraofensivei. Când se va întâmpla, veți înțelege că este deja în curs de desfășurare", a declarat el într-o conferință de presă.

La rândul său, Ministerul Apărării a difuzat o înregistrare video cu un grup de soldați cu degetele pe buze și cu titlul: "Planurilor le place tăcerea. Nu vom anunța începerea lor".