Statele Unite și mai multe țări din Golf denunță cu regularitate acțiunile Iranului în această zonă maritimă.

Statele Unite își întăresc sistemele de apărare în Orientul Mijlociu într-un context de tensiuni cu Iranul, a declarat duminică un oficial american, afirmând că această cooperare a permis probabil să se evite un atac iranian contra Arabiei Saudite.

Brett McGurk, coordonatorul Consiliului național de securitate american pentru Orientul Mijlociu, a subliniat angajamentul țării sale de a bloca "amenințările iminente" în regiunea bogată în energie, la o conferință anuală de securitate la Manama, în Bahrain, relatează Le Figaro. "Statele Unite construiesc o arhitectură de apărare aeriană și maritimă integrată în această regiune", a declarat Brett McGurk.

"Lucru despre care s-a vorbit multă vreme și care acum se face, grație unor parteneriate inovatoare și noi tehnologii". 

În cadrul conferinței de sâmbătă, șeful comandamentului central american pentru Orientul Mijlociu (Centcom), generalul Michael Kurilla, a anunțat desfășurarea a peste 100 de drone în apele Golfului până anul viitor, de către o forță operațională condusă de Statele Unite. Aceste anunțuri vin după atacul, de săptămâna trecută, în Marea Oman, împotriva unui petrolier deținut de un miliardar israelian, atribuit Iranului de către Israel și Statele Unite.

Statele Unite și mai multe țări din Golf denunță regulat acțiuni ale Teheranului în această zonă maritimă deosebit de strategică, cale de navigație cvasi-exclusivă pentru legătura țărilor petroliere din Golf cu piețele mondiale.

Forțele americane "au dezvăluit și au descurajat amenințări iminente" ale Iranului, a afirmat Brett McGurk, după informații potrivit cărora Republica islamică plănuiește un atac contra rivalului său regional Regatul saudit. "Acest atac nu a avut probabil loc din cauza strânsei cooperări în materie de securitate între Arabia Saudită și Statele Unite, care este permanentă și continuă".

În ultimele luni, statul israelian încearcă să-i convingă pe occidentali să închidă ușa negocierilor cu Teheranul, care urmăresc să relanseze acordul istoric din 2015 privind programul nuclear iranian. Negocierile, care se desfășoară la Viena, sunt într-un punct mort.

Sursa: RADOR