Datele privind pedeapsa cu moartea sunt alarmante: numărul total al execuțiilor înregistrate a crescut vertiginos, iar cifrele sunt cele mai mari din ultimii 5 ani, scrie La Stampa.

Execuțiile înregistrate în 2022 au atins cea mai mare cifră din ultimii cinci ani, și asta pentru că ''cei mai faimoși călăi din Orientul Mijlociu și Africa de Nord au comis crime nebunești'', a declarat marți Amnesty International, publicând revizuirea anuală a pedepsei cu moartea.

Un total de 883 de persoane au fost executate în 20 de țări, marcând o creștere de 53% față de 2021. Această creștere a execuțiilor, care nu include miile despre care se crede că au fost efectuate în China anul trecut, s-a înregistrat mai ales în țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, unde cifrele înregistrate au crescut de la 520 în 2021, la 825 în 2022.

''Țările din Orientul Mijlociu și din regiunea Africii de Nord au încălcat legea internațională, intensificând execuțiile în 2022, dând dovadă de un dispreț total față de viața umană. În regiune a crescut numărul persoanelor judecate. Arabia Saudită a executat 81 de persoane într-o singură zi. Mai recent, într-o încercare disperată de a pune capăt revoltei populare, Iranul a executat oameni pentru simplul motiv pentru că și-au exercitat dreptul de a protesta'', a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.

90% din execuțiile cunoscute din lume în afara Chinei au fost efectuate de trei țări din regiune. Execuțiile înregistrate în Iran au crescut de la 314 în 2021 la 576 în 2022. Cifrele s-au triplat în Arabia Saudită: de la 65 în 2021, la 196 în 2022 (cel mai mare număr de execuții înregistrat de Amnesty în ultimii 30 de ani), în timp ce Egiptul a executat 24 de persoane.

Calculul nu include execuțiile din China, Coreea de Nord și Vietnam, țări cunoscute pentru utilizarea pe scară largă a pedepsei cu moartea, ceea ce înseamnă că adevărata cifră globală este mult mai mare.

În anul 2022, execuțiile au fost reluate în cinci țări - Afganistan, Kuweit, Myanmar, Statul Palestina și Singapore, în timp ce s-a înregistrat o creștere a execuțiilor și în Iran (de la 314 la 576), Arabia Saudită (de la 65 la 196) și Statele Unite. (de la 11 la 18).

Numărul înregistrat al persoanelor ucise de guvern pentru infracțiuni legate de droguri s-a dublat în 2022, comparativ cu anul 2021. Execuțiile legate de droguri încalcă legea internațională a drepturilor omului, care prevede că execuțiile ar trebui să fie efectuate numai pentru ''cele mai grave'' infracțiuni, cele care implică omucidere intenționată.

Aceste execuții au fost înregistrate în China, în Arabia Saudită (57), Iran (255) și Singapore (11) și au reprezentat 37% din totalul execuțiilor înregistrate la nivel global de organizație. Este foarte probabil ca execuțiile pentru infracțiuni legate de droguri să fi avut loc în Vietnam, însă cifrele rămân secrete de stat.

''Aproape 40% din toate execuțiile cunoscute au fost pentru infracțiuni legate de droguri. Este important de subliniat că deseori oamenii din medii defavorizate sunt afectați într-un mod disproporționat'', spune Agnès Callamard.

În timp ce execuțiile au crescut, numărul total de pedepse cu moartea înregistrate a rămas în mare parte neschimbat, scăzând ușor de la 2.052 în 2021, la 2.016 în 2022.

Singurul fapt pozitiv din acest scenariu dramatic este că 6 țări au abolit total, sau doar în parte pedeapsa cu moartea. Kazahstanul, Papua Noua Guinee, Sierra Leone și Republica Centrafricană au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate crimele, în timp ce Guineea Ecuatorială și Zambia au abolit pedeapsa cu moartea numai pentru infracțiunile obișnuite.

În decembrie 2022, 112 țări au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate crimele și nouă țări au abolit-o doar pentru infracțiunile obișnuite, un ''trend'' care continuă deoarece Liberia și Ghana au adoptat o legislație pentru abolirea pedepsei cu moartea, în timp ce autoritățile din Sri Lanka și Maldive au declarat că nu vor recurge la executarea pedepsei cu moartea.

De asemenea, în parlamentul malaezian au fost introduse proiecte de lege pentru abolirea pedepsei cu moartea obligatorie.

''Este timpul ca exemplul să fie urmat și de alții. Acțiunile brutale ale unor țări precum Iran, Arabia Saudită, dar și China, Coreea de Nord și Vietnam sunt acum în minoritate. Aceste țări ar trebui să le ajungă urgent din urmă pe celelalte, să protejeze drepturile omului și să execute justiția, mai degrabă decât oamenii – a adăugat Agnès Callamard.

Cu 125 de state membre ONU care cer un moratoriu asupra execuțiilor, Amnesty International nu s-a simțit niciodată mai încrezătoare ca acum că această pedeapsă odioasă poate fi abolită. Numai că cifrele tragice ale anului 2022 ne amintesc că nu ne putem culca pe lauri. Vom continua să milităm până când pedeapsa cu moartea va fi abolită în întreaga lume''.

Sursa: RADOR