Cele mai mici salarii din sistem sunt de 800 de leva (circa 400 de euro).

Angajații Ministerului afacerilor externe de la Sofia, care protestează pentru a cere salarii mai mari, au ieșit miercuri în fața clădirilor Parlamentului și Guvernului bulgar. Pe lângă mai mulți bani, aceștia cer și rezolvarea unor probleme de sistem din cadrul serviciului diplomatic, precum discrepanțele mari între salariile anumitor angajați, lipsa de transparență și a regulilor clare pentru dezvoltarea în carieră, scrie Mediapool.

Protestatarii au explicat că ies în sprijinul promisiunii premierului interimar Galab Donev, care a spus că problema salariilor va fi rezolvată în decembrie. Deocamdată, nu este clar cum se va întâmpla acest lucru.

Cabinetul interimar discută o creștere a salariului de 30%, dar angajații cer o dublare a acestora. Ei se bazează pe o abordare diferențiată.

„De fapt, vrem să amintim încă o dată despre noi, despre problema noastră și sperăm că aceste cuvinte nu vor rămâne doar cuvinte”, a declarat vicepreședintele Uniunii Profesionale a Funcționarilor Publici din Serviciul Diplomatic, Ludmil Iliev, pentru BTA.

„Ne dorim o majorare de 100%, dar această creștere de 100% are în vedere cele mai mici salarii, care la noi sunt undeva între 800 - 1000 de leva (circa 400 - 500 de euro). Credem că este complet justificată în raport cu cerințele pentru angajați”. El a amintit că Ministerul afacerilor externe face parte din sistemul de securitate națională. "Avem salarii de aproximativ două ori mai mici decât instituțiile similare – adică Ministerul de interne, Ministerul apărării și serviciile de informații”, a comentat el.

El a remarcat că, probabil, creșterea nu se va putea face pentru toți odată, așa că ei solicită instituției garanții că, dacă creșterea de 30% se realizează acum, vor exista creșteri ulterioare în următorul an sau doi. Organizația profesională a avertizat deja că este planificată mutarea acțiunilor de protest în străinătate.

Protestatarii nu acceptă lipsa de transparență, lipsa de interes pentru profesie, scăderea criteriilor de admitere, condițiile proaste de muncă, existența unor salarii individuale „speciale” pentru anumiți angajați, calculul ilogic al salariilor unor tinerii angajații comparativ cu seniorii, lipsa practicii de recalculare a salariilor etc.

Influența politică în minister și schimbarea climatului în acesta în funcție de conducere este, de asemenea, un secret public. Cu toate acestea, deocamdată, acestea lucruri afectează mai ales numirile de ambasadori și consuli generali.

Sursa: RADOR