Donald Trump a spus liderilor lumii strânși la Davos că America este deschisă pentru business, susținând că economia SUA este într-o stare excelentă.

Singurele referiri ale lui Trump la politica externă, în discursul susținut la Forumul Economic Mondial, au fost îndemnul la eliminarea arsenalului nuclear al Coreei de Nord, apelul la parteneri pentru a bloca accesul Iranului la arme nucleare și coaliția pentru distrugerea terorismului jihadist.

În rest, Trump a promovat fără rezerve SUA, amintind că sloganul său „America first” (America în primul rând) nu înseamnă și „America singură”, îndemnând investitorii să-și îndrepte atenția către SUA. „Sunt aici pentru a livra un mesaj simplu - niciodată nu a fost o perioadă mai bună pentru a investi în America”, a spus președintele SUA.

„America este deschisă pentru afaceri și suntem din nou competitivi”, a spus Trump. El a amintit de reforma impozitelor recent adoptată, de creșterea economică solidă, de șomajul redus, spunând că administrația lucrează pentru eliminarea multor reglementări, impuse de „birocrați care nu au fost aleși de votanți”.

Trump a mai spus că susține comerțul, dar comerțul „corect și reciproc”, adăugând că SUA nu va mai întoarce privirile de la practicile economice incorecte, precum furtul de proprietate intelectuală, subvențiile de stat sau planificarea extinsă din economiile controlate de stat. Totuși, Trump a spus că SUA sunt pregătite să negocieze acorduri bilaterale cu orice stat.

Președintele american a vorbit și de sistemul de migrație, dar și de dezvoltarea forței de muncă, spunând că admiterea imigranților trebuie făcută în baza abilităților acestora de a contribui la economie.

Trump a încheiat în stilul caracteristic, spunând că niciodată viitorul Americii nu a fost atât de luminos, invitând audiența să devină parte a viitorului „incredibil” pe care „îl construim împreună”.