Barack Obama a susținut ultimul său discurs despre starea națiunii. Süddeutsche Zeitung explică transformarea politică a primului președinte afroamerican printr-o analiză a discursurilor sale din 2009 până în 2016.

Cum mandatul celui de-al 44-lea președinte al SUA se apropie de sfârșit, discursurile sale despre starea națiunii arată ce și-a propus Obama la început și cum și-a schimbat obiectivele în perioada în care a fost cel mai puternic om al planetei.

2009

Președintele proaspăt ales nu a ținut un discurs oficial despre starea națiunii, fiind de doar câteva săptămâni la Casa Albă, dar s-a adresat celor două camere reunite ale Congresului. Barack Obama a adus un aer proaspăt în 2009 și a promis Congresului că se va axa în perioada următoare pe criza economică și pe "reconstruirea” Americii. El a apărat politica de salvare a sistemului bancar și a anunțat că "epoca lăcomiei” a luat sfârșit. Problemele de politică externă nu au fost abordate. Potrivit sondajelor Gallup, nivelul de popularitate era la 64%. 

2010

"Partea cea mai grea a furtunii a trecut”, a proclamat Obama. "Marea Recesiune” s-a încheiat, dar apar în continuare prea puține noi locuri de muncă. Președintele a fost nevoit să facă față criticilor tot mai mari privind măsurile luate în zona economică, astfel că s-a plâns de republicanii din Senat, dar și de democrații "dezidenți” din această cameră, care blochează schimbarea unor legi. Nivelul de popularitate a scăzut la 48%. 

2011

Republicanii au câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților și mai multe locuri în Senat. Obama și-a apărat reforma din domeniul sănătății Obamacare, dar a fost vag în privința unor proiecte noi. A evocat doar "momentul Sputnik al generației noastre”, referindu-se la inovație. Nivelul de aprobare: 50%.

2012

An electoral în SUA - Obama a deschis campania cu un discurs combativ în care a vorbit despre inegalitatea veniturilor. În vârstă de 50 de ani, din ce în ce mai cărunt, președintele s-a prezentat pe sine ca pe un apărător al muncitorilor din America. A promis renunțarea la facilitățile fiscale acordate celor bogați, pledând, totodată, pentru educație și formare profesională. În politica externă, s-a referit la încheierea războaielor din Irak și Afganistan, precum și la uciderea lui Osama bin Laden. Aprobare: 45%.

2013

Reales, Obama a venit cu un discurs în forță, atacând chestiunea legilor privind armele și  reforma migrației, creșterea salariului minim și egalitatea remunerației între sexe. A adus în discuție și rolul statului în asigurarea prosperității. Gradul de aprobare, potrivit sondajelor: 51%. 

2014

"Anul faptelor": În condițiile în care republicanii dețineau controlul în ambele camere ale Congresului, președintele american nu mai avea prea multe opțiuni, astfel că discursul a sunat mai mult ca un bilanț: "Umbra crizei a trecut”, a spus el. La fel a spus și despre terorism, dar se vede că s-a pripit, după cum arată evenimentele din jurul nostru. Ceea ce rămâne remarcabil este faptul că pentru prima dată un președinte a folosit în discursul despre starea națiunii cuvinte precum "gay”, "lesbiană” sau "transgender”. Câteva luni mai târziu, Curtea Supremă s-a pronunțat în favoarea căsătoriei între persoane de același sex. Aprobare: 49%. 

2016

Președintele american a renunțat în ultimul său discurs la anunțuri concrete și a privit spre viitor: schimbări climatice, cancer și organizația teroristă Statul Islamic. Are și regrete: faptul că în mandatele sale resentimentele și neîncrederea între partide au crescut, în loc să scadă. Un președinte încărunțit a îndemnat la o luptă mai fermă pentru cultura democratică și a transmis SUA: "Eu cred în tine”. Aprobarea populației: 45%.