Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping au discutat despre responsabilitatea ce le revine privind evitarea conflictelor, în cadrul unei întrevederi online. Discuția s-a încheiat fără a rezolva vreun diferend.

„Mi se pare că responsabilitatea noastră, ca lideri ai Chinei și ai Statelor Unite, este să ne asigurăm că competiția dintre țările noastre nu se îndreaptă spre conflict, fie intenționat sau neintenționat”, a spus Biden. „ E doar o concurență directă”.

Statele Unite și China nu sunt de acord, printre altele, în privința originii pandemiei de COVID-19, regulile comerciale și privind concurența, arsenalul nuclear în expansiune al Beijingului și presiunea sporită asupra Taiwanului, notează EURACTIV.

Numindu-l pe Biden „un vechi prieten”, Xi a spus că cele două părți trebuie să crească nivelul de comunicare și cooperare pentru a rezolva numeroasele provocări cu care se confruntă. Biden a contestat anterior caracterizarea relației lor ca fiind o veche prietenie.

„Fiind cele două mari economii ale lumii și membre permanente ai Consiliului de Securitate al ONU, China și Statele Unite trebuie să crească nivelul de comunicare și cooperare”, a spus liderul chinez.

Biden a promis că va aborda chestiunile care ridică motive de îngrijorare, inclusiv drepturile omului și alte probleme din regiunea indo-pacifică, adăugând că „tu și cu mine nu am fost niciodată atât de formali unul cu celălalt”.

Discuțiile de luni au fost inițiate de Biden pentru a mai calma relația dintre cele două țări. 

Cele două părți au luat o pauză de 15 minute după o primă sesiune de aproape două ore, care a durat cu o jumătate de oră mai mult decât se estimase, potrivit rapoartelor din presa de stat chineză.

Câțiva reporteri au putut asista, în Sala Roosevelt a Casei Albe, primele momente ale întâlnirii. Președintele SUA a zâmbit larg, în timp ce președintele chinez a apărut pe un ecran mare în sala de conferințe.

Biden și Xi nu au avut o întâlnire față în față de când Biden a devenit președinte. Ultima dată au vorbit la telefon în septembrie.

Oficialii americani au minimalizat așteptările pentru orice acorduri concrete între ambele părți, inclusiv în ceea ce privește comerțul, unde China are restanțe în privința angajamentului de a cumpăra cu 200 de miliarde de dolari mai mult în bunuri și servicii din SUA. Pe agenda lui Biden nu figurează tarifele americane pentru mărfurile chinezești, dar Beijing speră să fie reduse.

Casa Albă a refuzat să spună dacă Statele Unite vor trimite oficiali la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie. Activiști și parlamentari americani au îndemnat Administrația Biden să boicoteze Olimpiada.

„Ambele părți încearcă să stabilească obiectivul întâlnirii apelului de a crea stabilitate în relație, atât prin limbajul lor colegial, cât și prin încadrarea generală a conversației”, comentează Scott Kennedy, expert în China la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

„Întrebarea este dacă vor ajunge la un acord cu privire la ceva sau, cel puțin, vor fi de acord să nu fie de acord și să evite escaladarea (situației)”.

Viziuni concurente

Xi, în așteptarea Jocurilor Olimpice și a Congresului Partidului Comunist de anul viitor unde urmează să obțină un al treilea mandat, dorește, de asemenea, să evite tensiunile sporite cu Statele Unite.

Dar e de așteptat ca el să respingă eforturile Washingtonului de a-i oferi Taiwanului un loc mai bun în sistemul internațional. China revendică insula autonomă și a promis că va aduce insula sub control chinez, prin forță, dacă este necesar.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe, Zhao Lijian, a declarat luni într-un briefing de presă: „Sperăm ca Statele Unite și China să se întâlnească la jumătatea drumului, să consolideze dialogul și cooperarea, să fie gestionate eficient diferențele, să se gestioneze în mod corespunzător problemele sensibile și să se exploreze căi de respect reciproc și coexistență pașnică".

Xi și Biden au arătat săptămâna trecută că au viziuni concurente, Biden subliniind angajamentul SUA pentru o „regiune indo-pacifică liberă și deschisă„, despre care Washingtonul spune că se confruntă cu o „coerciție” în continuă creștere, în timp ce Xi a avertizat împotriva revenirii la tensiunile din perioada Războiul Rece.

Într-un articol publicat luni de publicația Partidului Comunist Taiwanul este numit „linia roșie supremă a Chinei”.

„Taiwanul nu este singurul punct sensibil. Democrații din Congresul SUA doresc ca Biden să ia măsuri în direcția reducerii riscului nuclear, China reprezentând o prioritate, după ce Pentagonul a raportat că Beijingul își extinde semnificativ programele de arme nucleare și rachete.

Beijingul susține că arsenalul său este mai mic decât cel al Statelor Unite și al Rusiei și spune că este pregătit pentru dialog dacă Washingtonul își reduce stocul nuclear la nivelul Chinei.

”Aceasta este oportunitatea președintelui Biden de a arăta puterea Americii, de a arăta clar că vom fi alături de aliații noștri și că nu vom sprijini sau tolera comportamentul rău în care s-a angajat China”, a spus senatorul republican Bill Hagerty, care a fost ambasador în Japonia îm mandatul lui Donald Trump.