Merită să vorbești cu Putin? Macron publică transcrierea unui apel telefonic cu puțin timp înainte de atacul asupra Ucrainei. Documentul arată cât de puțin îl interesau soluțiile pașnice pe liderul de la Kremlinului.

Discuția a avut loc cu patru zile înainte de invazia rusă în Ucraina. Ce nu știa Vladimir Putin: Emmanuel Macron i-a permis jurnalistului francez Guy Lagache să înregistreze întreaga conversație din biroul său de la Palatul Elysée.

Cu puțin timp înainte de încheierea Președinției franceze a Consiliului UE, Palatul Élysée a publicat înregistrarea. Pe 30 iunie, discuția va fi transmisă de televiziunea de stat France 2 într-un documentar despre războiul din Ucraina, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Procesele verbale ale conversației au fost deja publicate și conțin detalii importante pentru înțelegerea rolului președintelui francez în cronica războiului anunțat.

Consilierul lui Macron protestează

Chiar la începutul apelului, Macron a abordat „tensiunile în creștere” și i-a cerut lui Putin să evalueze situația. Președintele Rusiei, care i-a primit pe Macron pe 7 februarie și pe cancelarul Olaf Scholz pe 15 februarie la Kremlin, a răspuns rece: „Puteți vedea singuri ce se întâmplă.Tu și cancelarul Scholz mi-ați spus că președintele Zelenski este pregătit pentru un gest de bunăvoință, că a pregătit o lege pentru implementarea Acordului de la Minsk. (...) Dar dragul nostru coleg Zelenski nu face nimic. El minte.(...) Nu știu dacă i-ați auzit declarația de ieri spunând că Ucraina trebuie să aibă bombe nucleare".

În fundal, consilierul diplomatic al lui Macron, Emmanuel Bonne, se aude protestând: „Dar nu, ce prostie!” Putin a continuat imperturbabil: „Am auzit și comentariile dumneavoastră (ale lui Macron) în timpul conferinței de presă de la Kiev din 8 februarie. Ați cerut o revizuire a Acordului de la Minsk, astfel încât – vă citez – să poată fi pus în aplicare”. În biroul președintelui francez din Palatul Élysée, s-a auzit din nou vocea consilierului: „Nu, nu a făcut-o, spune asta”. Macron răspunde: „Vladimir, nu am spus niciodată că este necesară o revizuire a Acordului de la Minsk. Nici la Berlin, nici la Kiev, nici la Paris. Am spus că trebuie implementat".

Putin însă nu reacționează, ci îi apără pe separatiști. „Nu înțeleg problema ta cu separatiștii. Cel puțin au făcut ceea ce le-am spus noi și au început un dialog constructiv cu partea ucraineană”, afirmă Putin. Macron își pierde răbdarea. „Nu știu unde a studiat avocatul tău! (...) Nu știu care avocat ar merge până acolo încât să susțină că textele legale într-o țară suverană sunt întocmite de separatiști și nu de un guvern ales democratic".

Replica lui Putin: „Nu este un guvern ales democratic. A ajuns la putere printr-o lovitură de stat, au fost oameni care au fost arși de vii, a fost o baie de sânge și Zelenski este unul dintre cei responsabili”.

„Ceea ce spui pune la îndoială voința ta de a respecta Acordul de la Minsk. (…) Dacă pretindeți că aveți de-a face cu un guvern ilegitim și terorist”, spune Macron. „Ascultă-mă cu atenție”, răspunde Putin, vizibil supărat. "Mă auzi? Repet, separatiștii, așa cum îi spuneți voi, au răspuns propunerilor părții ucrainene, dar aceasta nu a reacționat”. Apoi Putin se plânge că ar fi trebuit să se facă presiuni asupra ucrainenilor de la început, „dar asta nu s-a întâmplat”. Macron spune: „Dar da, voi face tot posibilul să-i îndemn, știi asta!”. Răspunsul lui Putin e laconic: „Din păcate, nu este eficient”.

Prea ocupat cu hockeiul

Macron îi propune o întâlnire cu președintele american Joe Biden la Geneva „în zilele următoare”. „Am vorbit cu el la telefon vineri seara. (...) Mi-a spus că este pregătit”, a spus Macron. „Mulțumesc, Emmanuel. (...) Întotdeauna este o mare plăcere să schimb idei cu tine, pentru că avem o relație de încredere”, zice Putin.

Macron nu cedează și insistă în legătură cu întâlnirea. „Este o propunere care merită atenție”, spune Putin. „Consilierii noștri să elaboreze un text comun”, propune Macron. Putin îi răspunde nerăbdător: „Ca să nu-ți ascund nimic, trebuie să-ți spun că vreau să joc hochei pe gheață acum, o să vorbesc cu tine de la sală, încep antrenamentele. O să-mi sun mai întâi consilierul”.

După patru zile, trupele ruse invadează Ucraina. Din 14 decembrie 2021 și până acum, Macron a vorbit cu Putin de 21 de ori.