Președintele american Joe Biden l-a îndemnat pe premierul britanic Boris Johnson să se asigure că procesul de pace din Irlanda de Nord este protejat pe fondul disputei cu Bruxellesul privind acordurile comerciale post-Brexit.

Consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a precizat că președintele Joe Biden - care se declară mândru de rădăcinile sale irlandeze - a avut o "discuție sinceră" cu Johnson despre această chestiune în timpul summitului G7 din Cornwall (sud-vestul Angliei), relatează dpa, preluată de Agerpres.

Răspunzând la întrebările reporterilor americani, Sullivan a spus că președintele și-a exprimat opiniile cu "profundă sinceritate", dar a refuzat să intre în detalii. "Tot ce voi spune este că au discutat despre această problemă. Au avut o discuție sinceră privată", a declarat Sullivan.

"Președintele, în mod natural și cu profundă sinceritate, l-a încurajat pe prim-ministru să protejeze Acordul din Vinerea Mare și progresele făcute sub acesta. Nu voi intra în detalii dincolo de aceasta", a mai declarat el. 

Sullivan nu a spus dacă președintele a legat chestiunea de un acord de liber schimb cu Regatul Unit și nu a specificat când a avut loc conversația.

Dezvăluirile apar în contextul în care reuniunea s-a încheiat cu o aspră dispută diplomatică după ce ministrul de externe britanic Dominic Raab l-a acuzat pe președintele francez Emmanuel Macron, precum și pe alți înalți oficiali din UE că vorbesc despre Irlanda de Nord "ca și cum ar fi un fel de țară diferită de Regatul Unit".

El a descris astfel de atitudini drept "ofensatoare" și a cerut UE să dea dovadă de "respect", dat fiind că asemenea comentarii au provocat îngrijorări profunde în interiorul Irlandei de Nord.

Ce s-a mai întâmplat la summitul G7

- În declarația comună de duminică, liderii G7 au criticat China în legătură cu nerespectarea drepturilor minorității musulmane în regiunea Xinjiang. Ei au cerut Hong Kongului să mențină un grad ridicat de autonomie și au subliniat importanța păcii și stabilității de-a lungul Strâmtorii Taiwan.

Beijingul a denunțat luni declarația comună, calificând-o drept o interferență gravă în afacerilor interne ale țării. China a cerut G7 să înceteze să o defăimeze, relatează Reuters.

- Țările din G7 s-au angajat să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice. Liderii au convenit  să-și majoreze contribuțiile pentru a-și îndeplini promisiunile de a contribui cu 100 de miliarde de dolari pe an la eforturile de reducere a emisiilor de CO2 ale țărilor sărace. Doar două țări - Canada și Germania - au făcut promisiuni ferme de a dona bani mai mulți.

- Liderii statelor celor mai industrializate s-au angajat să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace, până la sfârșitul anului viitor, a anunțat duminică premierul britanic Boris Johnson.