Vicepreședinta Kamala Harris va vizita Polonia și București, în perioada 9-11 martie, a anunțat Casa Albă.

Vizita își propune să dovedească „forța și unitatea NATO, precum și sprijinul american pentru aliații din flancul estic" al Alianței, conform unui comunicat de presă.

Casa Albă discută în mod activ despre trimiterea vicepreședintei Kamala Harris la București și Varșovia în zilele următoare, au declarat joi pentru site-ul independent de știri The Hill surse apropiate acestor discuții, informează Agerpres.

Discuțiile vizează vizitarea de către vicepreședinta Harris a trupelor staționate în România și, posibil, o vizită la granița cu Ucraina, în contextul în care criza refugiaților provocată de invazia rusească a determinat peste un milion de ucraineni să își părăsească țara.

Călătoria ar putea avea loc în următoarele săptămâni, a spus o sursă, adăugând că nu există un dialog activ despre o vizită a președintelui Biden în regiune.

"O vizită prezidențială este o provocare logistică mai grea" a spus sursa, care a apreciat că trimiterea Kamalei Harris presupune un impact mai mic, iar experiența a demonstrat că vicepreședintele SUA se deplasează cu mai multă promptitudine.

Biroul vicepreședintei americane a refuzat să comenteze planurile de călătorie ale Kamalei Harris. Însă un oficial de la Casa Albă a spus că vicepreședinta Harris este "implicată profund în relația administrației cu aliații și partenerii".

Kamala Harris, care s-a întors recent de la Conferința de Securitate de la Munchen, a vorbit săptămâna aceasta cu premierii Poloniei și României, precum și cu alți lideri ai aliaților europeni pentru a discuta răspunsul la invazia Rusiei. Conform unui oficial, aceste discuții au fost menite "să sublinieze puterea și unitatea alianței noastre".

Vă puteți aștepta ca vicepreședinta SUA să continue angajamentul cu aliații și partenerii în aceste probleme, a spus oficialul. Potențiala deplasarea a vicepreședintei Harris în România și Polonia ar reafirma sprijinul SUA.

Washingtonul a trimis aproape 3.000 de militari suplimentari în Polonia și România în ultimele zile, pe măsură ce invazia trupelor rusești s-a extins în Ucraina.

Secretarul de stat Antony Blinken a început joi un turneu de șase zile în Belgia, Polonia, Republica Moldova și statele baltice pentru a oferi asigurări și pentru a ajuta la coordonarea răspunsului internațional la atacuri.

SUA și alți membri ai NATO au sancționat puternic Rusia și au sprijinit în mod constant Ucraina, dar au reiterat că nu vor întreprinde acțiuni militare directe, notează The Hill.