Grecia și Turcia "au convenit să înceapă discuții tehnice la NATO" cu obiectivul de a rezolva criza în care sunt implicate în Mediterana de Est, a anunțat joi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„După discuțiile mele cu liderii grec și turc cei doi aliați au convenit să înceapă discuții tehnice la NATO și să stabilească mecanisme pentru detensionare militară în scopul de a reduce riscul de incidente și accidente în Mediterana de Est”, a postat Stoltenberg pe Twitter.

„Grecia și Turcia sunt aliați prețioși și NATO este o platformă importantă pentru consultări asupra tuturor chestiunilor care privesc securitatea noastră comună”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

O escaladare a tensiunilor este în curs în Mediterana de Est între Ankara și Atena, cu o creștere a unor demonstrații de forță rivale și a incidentelor care au sporit îngrijorările europenilor. Cele două țări își dispută în special împărțirea rezervelor de gaze descoperite în ultimii ani.

Și președintele american Donald Trump s-a implicat în conflictul dintre cele două state membre ale NATO. Secretarul american de stat Mike Pompeo a spus că Donald Trump a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.

„Trebuie să se așeze împreună la masă și să se angajeze în discuții despre toate acestea și să găsească soluții diplomatice”, a spus miercuri Mike Pompeo. „Nu are rost să crească tensiunile militare în regiune, aceasta poate conduce doar la lucruri negative”, a adăugat șeful diplomației americane.