Planul de deblocare a exporturilor de cereale din Ucraina este aproape de o concluzie, relatează ANSA.

Rusia și Ucraina ar fi gata să revină, săptămâna viitoare, la aceeași masă la Istanbul, acolo unde ultimele discuții față în față pentru a găsi o soluție a conflictului au fost întrerupte pe 29 martie. Trei luni mai târziu, președintele turc Recep Tayyip Erdogan speră să poată reînnoda firul dialogului, punând în sfârșit în joc strategia sa de deblocare a portului Odesa. Alături de el, potrivit unor surse de la președinția din Ankara, la întâlnire ar trebui să participe și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Un summit în patru pentru definirea mecanismului de funcționare al coridoarelor navale pentru exportul de cereale, esențial pentru atenuarea crizei alimentare globale, care ar putea deveni și un test pentru eventuale negocieri de pace. Înainte de întâlnirea de la Istanbul, o delegație militară turcă va călători în Rusia pentru a pregăti terenul, poate încă de săptămâna aceasta.

Discuții organizate de ministerele apărării, care între timp au creat deja un "telefon roșu" între Moscova, Ankara și Kiev la nivelul generalilor, chiar pe coridoarele de grâu. În această etapă, a precizat Kremlinul, nu este prevăzută implicarea președintelui Vladimir Putin.

Foaia de parcurs a lui Erdogan prevede plecarea navelor comerciale din Odesa "în termen de o lună" de la încheierea unui acord, prin crearea unui centru de coordonare a operațiunilor la Istanbul. Obiectivul este de a debloca "35-40 de milioane de tone de grâu, care ar trebui să fie trimise pe piețele mondiale prin strâmtorile Bosfor și Dardanele în următoarele șase-opt luni".

Pentru a grăbi lucrurile, speculase în ultimele zile ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, primele nave de marfă ar putea pleca și înainte de finalizarea operațiunilor de deminare a Mării Negre, care durează câteva săptămâni, urmând niște presupuse "rute sigure": în fața garanțiilor de securitate din partea comunității internaționale, în esență, Kievul ar putea da indicațiile necesare pentru a evita zonele în care au fost împrăștiate bombe navale, pentru a crea o barieră navelor rusești.

Rusia este gata să contribuie la exportul cererealelor din Ucraina cu vase străine

Rusia confirmă disponibilitatea de a contribui la exportul cererealelor din Ucraina cu vase străine, cu respectarea condițiilor de securitate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Eterne al Federației Ruse, Maria Zaharova, relatează TASS.

Federația Rusă este gata să îndeplinească și pe mai departe obligațiile pentru exportul de cereale, îngrășăminte și purtători de energie, a mai spus Zaharova. Acuzațiile la adresa Rusiei că a provocat criza alimentară sunt false în esența lor, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe.

Sursa: RADOR