Tribunalul Constituțional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituția țării. Reacția Comisiei Europene: vom utiliza toate instrumentele disponibile pentru a prezerva întâietatea dreptului european.

Decizia celei mai înalte instanțe din Polonia pune în discuție unul dintre principiile cheie ale integrării europene - supremația dreptului comunitar asupra legislației naționale este absolută.

„Supremația dreptului constituțional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituția Republicii Polone”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller. „Astăzi (încă o dată) acest lucru a fost confirmat în mod clar de Tribunalul Constituțional”, transmite Agerpres.

Guvernul partidului naționalist Lege și Justiție (PiS) este implicat într-o serie de dispute cu UE pe teme care variază de la tribunale și libertatea presei la drepturile LGBT. Cazul analizat de tribunal se referă la modificările pe care PiS le-a adus sistemului judiciar al țării.

„Organele europene acționează dincolo de competențele lor”, a declarat Julia Przylebska, președinta Tribunalului Constituțional polonez, potrivit AFP. Ea a denunțat „ingerința Curții de Justiție a UE în sistemul judiciar polonez” și a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicție cu legea fundamentală a Poloniei.

Reacția UE nu a întârziat. Comisia Europeană este „preocupată” de decizia Tribunalului Constituțional și „va utiliza toate instrumentele” aflate la dispoziția sa pentru a proteja întâietatea dreptului european, a spus joi comisarul european pentru justiție Didier Reynders.

Într-o comunicare de presă, Comisia a transmis că susține și reafirmă principiile fundamentale ale ordinii juridice a Uniunii, și anume că:

Dreptul UE are prioritate asupra dreptului național, inclusiv a dispozițiilor constituționale;

Toate hotărârile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii pentru toate autoritățile statelor membre, inclusiv instanțele naționale.

„Vom analiza în detaliu hotărârea Tribunalului Constituțional polonez și vom decide asupra următoarelor etape. Comisia nu va ezita să facă uz de competențele sale în temeiul tratatelor pentru a proteja aplicarea uniformă și integritatea dreptului Uniunii”, se arată în comunicarea Executivului UE.

Decizia Poloniei ”nu poate rămâne fără consecințe”, a anunțat David Sassoli, președintele PE.

UE a acuzat executivul de la Varșovia că politizează instanțele poloneze, inclusiv Tribunalul Constituțional.

Curtea de Justiție a UE a decis miercuri că Polonia a încălcat regulile democratice ale independenței justiției forțând transferul unui judecător care criticase guvernul, amintește Agerpres.