În inima Bruxelles-ului, doua lumi diferite stau una langa alta: centrele de afaceri, cafenelele și restaurantele elegante sunt învecinate cu cel mai mare cartier musulman în care traiesc cei mai mulți islamiști extremiști, violenți.

Cele două zone, puternic în contrast, sunt despărțite de un canal navigabil. Poliția belgiană a făcut nu o dată raiduri în cartierul Molenbeek. Ultimul raid a fost week-end-ul trecut când polițiștii au arestat șapte persoane ce ar fi putut fi în legatură cu atacatorii din Paris.

Detaliile ce i-au condus pe polițiști în cartierul Molenbeek a fost o mașină înmatriculată în Belgia și trei frați suspectați: unul a fost ucis la Paris, altul a fost arestat în Belgia, iar un al treilea este căutat de autorități, așa cum releateaza The Washington Post.

„Aproape de fiecare dată este o legătură cu Molenbeek. Este o mare problemă”, a spus premierul belgian Charles Michel.

Pentru un turist ocazional, Molenbeek nu lasă impresia unui cartier de extremiști. Are o stradă comercială aglomerată, cafenele unde bărbații se adună să vadă meciuri de fotbal pe ecrane mari, în special în week-end-uri.Șomajul în Molenbeek este unul foarte ridicat, undeva între 30-40%. Veniturile sunt și ele scăzute, au case sărăcăcioase și școli slabe. Iar la câțiva pași sunt zonele rezidențiale din Bruxelles, cu luxoasele clădiri din capitala Belgiei și a Uniunii Europene.

„Extremismul islamic în Belgia a crescut în timp, de mulți ani”, spune Bilal Benyaich, partener al Institutului Itinera și coordonator al unor studii despre extremismul islamic, citat de The Washington Post. „De fapt, mulți cred că nu vor reuși niciodată, simt că nu au vreo șansă să se integreze în societate, iar asta crează condiții bune pentru a fi recrutați”, mai spune Benyaich. Totuși, cei receptivi la acte de violență formează o mică minoritate.

Celulele jihadiste au început să se formeze în Bruxelles în anii '90. Între timp, Belgia, ca procent din populație, a devenit cel mai mare „exportator” de luptători jihadiști din Europa spre Statul Islamic în Siria, mai scrie The Washington Post.

Benyaich spune că nimic nu justifică astfel de acte ca cele de la Paris, dar a adăugat că „fiecare societate are radicalii pe care și-i merită. Noi am creat acești monștri. Ne place sau nu, sunt produsul sistemului nostru”, confom Bilal Benyaich.

Imaginea de mai jos arată una dintre clădirile din Molenbeek unde poliția a derulat operațiuni în legătură cu atacurile de la Paris