Distrugerea barajului de la Kahovka ar fi în favoarea Rusiei.

Moscova a obținut un avantaj militar în urma distrugerii barajului de la Kahovka, a afirmat oficialul rus însărcinat cu regiunea ocupată Herson, în Ucraina, scrie la Libre Belgique.

"Din punct de vedere militar, situația tactică a evoluat în favoarea forțelor armate ruse", a explicat miercuri Vladimir Saldo la televiziunea de stat rusă.

Din cauza inundațiilor din regiune în urma distrugerii arțiale a barajului, Ucraina nu-și va putea lansa contraofensiva, a adăugat el. "Ei nu pot face nimic", a susținut el, referindu-se la trupele ucrainene care ar fi pe cale să pregătească o ripostă pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia.

"Pentru forțele noastre, pe de o parte, s-a deschis o fereastră: vom vedea cine încearcă să traverseze și cum", a explicat Saldo, referindu-se la râul Nipru, mult mai lat astăzi în urma distrugerii barajului.

Ucraina și Rusia continuă să-și arunce reciproc răspunerea pentru explozia de marți care a fost cauza distrugerii parțiale a barajului de la Kahovka. 

"Cel mai important lucru pentru Putin este să protejeze și să controleze coridorul terestru către Crimeea, acum a creat o graniță naturală"

Într-un interviu acordat La Razon, profesorul de Relații Internaționale Maksim Iali a declarat că explozia barajului Kahovka a avut ca scop împiedicarea ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei de la Herson:

"Cel mai important lucru pentru Putin este să protejeze și să controleze coridorul terestru către Crimeea. Acum au creat o graniță naturală mai puternică din sud-vest și Ucraina are mai puțin spațiu de manevră pentru a acționa. Rusia folosește cu acest atac și amenințarea nucleară la adresa Occidentului, deoarece barajul era legat de securitatea centralei nucleare Zaporijjia. Astfel, Moscova încearcă să pună mai multă presiune asupra Ucrainei prin intermediul organizațiilor internaționale, semănând panică în rândul populației civile din Europa".

Maksim Iali spune că e vorba de "un act terorist care pune în pericol nu numai viețile a mii de oameni care trăiesc în partea inferioară a barajului, ci și mediul înconjurător".

"Alimentarea cu apă a Crimeei este, de asemenea, în pericol, deoarece inundațiile pot ruina canalul către Crimeea. Asta înseamnă că rușii nu sunt capabili să dețină aceste teritorii și pariază pe un atac terorist. Se poate spune că folosesc dezastrele naturale ca un nou tip de armă".

Chiar dacă rușii au încercat să oprească contraofensiva, asta nu înseamnă că vor reuși:

"În următoarele câteva zile vom vedea operațiuni în diferite direcții ale liniei frontului. Una dintre ele în sud, de aici și atacul" asupra barajului.

Maksim Iali consideră că în cotinuare sunt necesare mai multe arme din Occident pentru a elibera toate teritoriile ucrainene ocupate de ruși.

El mai spune că, în prezent, "adevăratul scop al Rusiei acum nu este să ocupe noi teritorii în Ucraina, ci să le mențină pe cele deja ocupate în regiunea estică a Donbasului".

În același timp, "mercenarii din Wagner erau aproape terminați în Bahmut, așa cum a declarat șeful lor Prigojin într-un interviu, luna trecută. Le va lua mult timp să se recupereze". 

Sursa: RADOR