Este rezultatul unui sondaj realizat de YouGov în șapte state europene. Îngrijorătoare sunt și alte răspunsuri date de tineri între 16 și 26 de ani.

Pentru trei din patru tineri europeni esența Uniunii Europene nu este reprezentată de valorile comune, ci mai degrabă de cooperarea economică. Mai mult de unul din cinci tineri doresc ca puterea politică să fie redată guvernelor naționale și unul din cinci crede că țara sa ar trebui să părăsească UE, potrivit unui sondaj YouGov, realizat la cererea TUI Foundation și publicat joi.

Doar 18% dintre repondenți cred în valorile culturale comune ale UE, în timp ce doar 52% consideră că democrația este cea mai bună formă de guvernare. Cei mai sceptici față de democrație sunt tinerii din Franța (42%), Italia (45%) și Poland (42%).

De menționat că, în cele trei țări, mișcările populiste și-au intensificat, în ultimii ani, criticile la adresa democrației.

Cei mai mulți susținători sunt în leagănul democrației, Grecia - 66%, urmați de germani - 62%. 

UE, aparat administrativ

Tinerii văd UE mai degrabă ca un aparat administrativ și mai putin ca o comunitate în care lucrurile pot fi modelate și schimbate.

37% dintre participanții la studiu critică obiectivele politice și planurile UE, iar 27% sunt deranjați de modul de organizare și de funcționare a instituțiilor europene. 

Suveranitate națională

38% doresc ca UE să redea din puteri guvernelor naționale. Cei mai fermi în acest sens sunt grecii - 60% și britanicii - 44%. În schimb, tinerii din Germania au mai multă încredere în UE, doar 27% pledând restrângerea puterilor Uniunii.

EU exit

În nicio țară nu există o majoritate privind ieșirea din UE. 31% dintre tinerii greci vor ieșirea țării lor din UE, 20% dintre francezi și polonezi și 12% dintre tinerii din Germania și Spania.