O perioadă de "doliu regal" începe de acum și va ține încă șapte zile după ceremoniile funerare ale reginei Elisabeta a II-a, a anunțat vineri Palatul Buckingham, informează EFE și dpa, citate de Agerpres.

Deși Palatul Buckingham nu a menționat când anume vor avea loc funeraliile, este de așteptat ca ceremonia să fie organizată în preajma celei de-a 11-a zile după decesul reginei, notează Reuters.

"Ca urmare a decesului Majestății Sale Regina, este dorința Majestății Sale Regele ca perioada de Doliu Regal să înceapă de acum și să țină șapte zile după Funeraliile Reginei", a anunțat Palatul Buckingham într-un comunicat, citat de agenția de presă britanică.

O salvă de tunuri va fi trasă în Londra la ora locală 13:00 în Hyde Park, câte o salvă pentru fiecare din cei 96 de ani cât a trăit regina, a mai anunțat Palatul Buckingham.

Perioada de doliu va fi respectată de membrii familiei regale, personalul casei regale și reprezentanți ai casei regale cu îndatoriri oficiale, împreună cu trupele care sunt angajate în activitățile ceremoniale, scrie dpa.

Reședințele regale vor fi închise până după funeralii, inclusiv Galeria Reginei și Grajdurile Legale de la Palatul Buckingham, precum și Galeria Reginei din Edinburgh, Scoția.

Castelul Balmoral și Sandringham House, reședințe private ale reginei, vor fi la rândul lor închise în această perioadă, la fel și Castelul Hillsborough, reședința oficială a suveranului britanic în provincia Irlanda de Nord.

Între timp, cei care doresc să depună flori la Palatul Buckingham din Londra vor fi îndrumați să le lase în locuri special amenajate pentru această ocazie. Măsuri similare sunt luate la reședințele regale.

Totodată, pe întreaga perioadă a "doliului regal", drapelele de la reședințele regale vor fi arborate în bernă.

Printre alte detalii care încep să fie cunoscute cu privire la pregătirile pentru următoarele zile, până la funeralii, a apărut informația că nu vor fi puse la dispoziție cărți de condoleanțe în niciuna dintre reședințele oficiale ale familiei regale și, în schimb, va fi activat un site web pe pagina oficială online a monarhiei.

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, la vârsta de 96 de ani, înconjurată de membrii familiei, care au sosit la reședința din Scoția după ce medicii suveranului britanic își exprimaseră îngrijorarea pentru starea sa de sănătate.