Președintele american Donald Trump a promulgat miercuri noile sancțiuni economice împotriva Rusiei, care au fost adoptate de Congresul SUA pentru a pedepsi Moscova, pe care o acuză de ingerință în alegerile prezidențiale din SUA de anul trecut.

Donald Trump a calificat drept ”imperfecte” noile sancțiuni împotriva Rusiei pe care le-a promulgat miercuri, întrucât în opinia sa ele riscă să apropie China, Rusia și Coreea de Nord, explicând că a acceptat aceste măsuri de dragul unității naționale, relatează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.

”Limitând marja de manevră a Executivului, această lege limitează capacitatea SUA de a încheia acorduri bune pentru poporul american”, a explicat președintele într-un comunicat.

”În pofida acestor probleme, promulg legea în numele unității naționale. Ea reprezintă voința poporului american de a vedea Rusia luând măsuri pentru a-și îmbunătăți relația cu Statele Unite', precizează el mai departe despre legea adoptată de Congres și care instituie noi sancțiuni nu doar împotriva Rusiei, ci și Iranului și Coreii de Nord”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

+++

Nici președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu s-a arătat prea mulțumit de decizia SUA, tot din motive economice.

El a precizat că Uniunea Europeană este gata să riposteze în câteva zile, dacă interesele sale economice sunt afectate, potrivit unui comunicat de presă, citat de agenția Reuters.

"Suntem gata: trebuie să ne apărăm interesele economice față de Statele Unite și așa vom face", a declarat Juncker.

Conform Reuters, Uniunea Europeană intenționează să depună o plângere la Organizația Mondială a Comerțului. Juncker a explicat la un post german de radio că Bruxellesul și Washingtonul trebuie să se coordoneze pentru a se asigura că sancțiunile împotriva Rusiei motivate de rolul în conflictul din Ucraina sunt eficiente. 

+++

Noile sancțiuni economice au fost aprobate săptămâna trecută de cele două camere ale Congresului american.

Rusia a ripostat impunând o reducere drastică a numărului personalului, diplomatic și tehnic, al misiunilor americane de pe teritoriul său, notează Agerpres.

Uniunea Europeană, care se teme pentru aprovizionarea sa cu gaz, a criticat la rândul ei decizia SUA, denunțând o acțiune unilaterală din partea Washingtonului.

Recent, ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, a criticat sancțiunile americane împotriva Rusiei, susținând că sunt ilegale și a amenințat cu contramăsuri împotriva Washingtonului.

Legea promulgată miercuri de Trump impune noi sancțiuni nu doar Rusiei, ci și Iranului și Coreii de Nord.

Război comercial

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a declarat că sancțiunile economice înseamnă "un adevărat război comercial". 

El a adăugat că prin impunerea sancțiunilor - în urma voturilor de săptămâna trecută în cele două camere ale Congresului - "establishment-ul din SUA l-a dominat complet pe Trump. Președintele nu este mulțumit de noile sancțiuni, dar nu poate refuza să semneze legea", iar Casa Albă a dat dovadă de "neputință completă, în cel mai umilitor mod, transferând Congresului puterile executive", a scris Medvedev pe Facebook.

Ministerul de externe de la Moscova a anunțat că Rusia ar putea lua măsuri de retorsiune.

Pe de altă parte, diplomați ruși de rang înalt susțin că noile sancțiuni nu vor schimba nimic. 

”Cei care au inventat această lege, dacă credeau că ne-ar putea schimba politica, s-au înșelat. Ar fi trebuit să știe mai bine că nu dăm înapoi, nu cedăm", a declarat reprezentanților presei ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, arătând că sancțiunile "inevitabil dăunează relațiilor noastre, dar vom lucra în condițiile existente, cu speranța că într-o bună zi se vor schimba".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă ruse preluate de AFP, a comentat sancțiunile americane arătând că "de facto, nu schimbă nimic", iar Rusia a luat deja măsuri de răspuns.