Donald Trump a acceptat, joi seara, să devină candidatul republican la alegerile prezidențiale. Miliardarul nu are exact, în palmares, funcții publice care să poată fi folosite pentru a evalua în președinte.

Și nici nu are ceea ce se poate numi o platformă politică tradițională. Ceea ce face el este să vorbească. Mult.

Cuvintele lui Trump - la mitinguri, la emisiuni de televiziune, și în conferințele de presă - au fost alfa și omega ale campaniei sale.

Zugrăvind o imagine sumbră a stării în care se află națiunea, el a promis joi, în discursul rostit în marja Convenției de la Cleveland că, dacă va fi ales președinte, Statele Unite vor intra într-o nouă eră.

Donald Trump și-a luat angajamentul să respingă amenințările multiple cu care se confruntă în prezent Statele Unite și să pună oamenii de rând pe primul plan.

"Împreună vom readuce partidul nostru la Casa Albă, ne vom conduce țara înapoi către siguranță, prosperitate și pace. Vom fi o țară a generozității și a căldurii. Dar vom fi și o țară a legii și ordinii”, le-a promis americanilor.

Trump a promis răspunsuri pentru amenințările la adresa securității fizice a americanilor, precum și la o gamă largă de probleme economice. Discursul a prezentat afirmatii legate de haosul din comunități și violență, dar și o promisiune îndrăzneață: "crima și violența care afectează comunitățile americane va ajunge foarte curând ajuns la capăt".

Trump nu a oferit prea multe detalii despre politicile sale, ci a preferat să se prezinte ca o alternativă modernă la politicienii tradiționali, dispus să analizeze abordări noi la probleme dificile și să facă oamenii de rând să nu se mai simtă abandonați. Candidatul republican i-a asigurat pe americani că el va fi vocea lor.

"Am intrat în arena politică pentru ca cei puternici să nu mai învingă oamenii care nu se pot apăra singuri. Nimeni nu știe sistemul mai bine decât mine, de aceea numai eu pot să îl repar", a declarat el.

Candidata democrată Hillary Clinton a ocupat o parte importantă în discursul lui Trump. Acesta a acuzat-o de o moștenire de moarte, distrugere, terorism și slăbiciune. Într-un discurs menit să dea tonul campaniei pentru alegerile generale, Trump a încercat să le răspundă republicanilor care spun că cel mai bun de a unifica partidul divizat este să detalieze de ce nu ar trebui aleasă democrata Hillary Clinton la Casa Albă.

"După 15 ani de războaie în Orientul Mijlociu, după mii de miliarde de dolari cheltuite și mii de vieți pierdute, situația este mai rea decât a fost vreodată. Aceasta este moștenirea lui Hillary Clinton: moarte, distrugere, terorism și slăbiciune', a spus Trump.

El a denunțat politicile rivalei sale democrate acuzând că Hillary Clinton ajută la dezvoltarea Statul Islamic, i-a criticat disponbilitatea de a accepta mii de refugiați sirieni, dar și faptul că susține consolidarea națională în Irak, Afganistan, Egipt, Libia și Siria.

În timp ce mulțimea a scandat "închideți-o” pe Clinton pentru modul în care a administrat politica externă a SUA, Trump le-a propus: "să o înfrângem în noiembrie”.

În plan economic, Trump va evita acordurile comerciale mulținaționale, preferându-le pe cele bilaterale. Va vrea să renegocieze NAFTA, acordul comercial dintre SUA, Canada și Mexic. De asemenea, a anunțat că va penaliza companiile care își mută activitatea în străinătate, după care aduc produsele fabricate în alte țări înapoi în Statele Unite.

Candidatul republican a reluat propunerile cu care a avut succes în alegerile primare, denunțând acordurile de liber-schimb și angajându-se să le renegocieze, mai ales cele cu Mexic și Canada. A promis chiar să construiască un mare zid la frontiera cu Mexic, pentru a împiedica venirea imigranților ilegali.

"Trebuie să suspendăm imigrația provenită din țări care au fost compromise de terorism, până la instituirea unor mecanisme de control. Nu voi permite să intre în țară indivizi care nu ne susțin valorile și nu ne iubesc poporul, a declarat republicanul.

Trump și-a reiterat angajamentul de a închide frontierele SUA pentru cetățenii din țări considerate ca amenințări, dar fără a-i ataca pe musulmani, așa cum a făcut-o în campania pentru primare, când a fost criticat.