În cele o sută de zile la putere, președintele SUA a afectat profund imaginea țării sale, acum prinsă într-un război comercial și incapabilă să influențeze conflictele în curs și cufundată în haos, scrie „Le Monde” (Franța).

Ca de obicei, Donald Trump a fost categoric în ziua învestirii sale, pe 20 ianuarie. „De astăzi, țara noastră va fi din nou prosperă și va fi din nou respectată în întreaga lume. Vom fi invidiați de toate națiunile și nu vom mai permite niciodată să fim exploatați”, a asigurat el.

O sută de zile mai târziu, republicanul, care a moștenit o economie sănătoasă de la predecesorul său, a aruncat-o în incertitudine printr-un război comercial la fel de radical pe cât de confuz, alimentând temerile legate de o viitoare recesiune și o reapariție a inflației.

După ce a făcut o schimbare completă de direcție în problema ucraineană, adoptând, în mare parte, retorica Moscovei, Washingtonul pare acum incapabil să influențeze cursul unui război pe care președintele era hotărât să-l oprească în douăzeci și patru de ore.

La fel de alarmantă este tăcerea americană cu privire la tragedia în curs de desfășurare din Gaza, unde Israelul a reluat unilateral un război oribil.

Atacându-și metodic aliații și oprind brusc ajutorul internațional crucial pentru cele mai sărace țări ale lumii, președintele Statelor Unite inspiră acum tot mai puțin respect și tot mai multă neliniște și îngrijorare. Într-un timp record, a afectat profund imaginea Statelor Unite.

Popularitate în scădere

Tulburările sunt alimentate și de testul la care Donald Trump supune instituțiile țării sale. Deși se poate lăuda cu o scădere drastică a numărului de imigranți ilegali, o altă promisiune din campanie, metodele folosite pentru expulzarea celor considerați indezirabili încalcă grav principiile fundamentale ale statului de drept. Nu ezită să folosească intimidarea și instrumentele statului federal împotriva unor presupuși dușmani interni, fie ei avocați sau universități. Congresul acceptă ca Statele Unite să fie guvernate prin decrete, chiar dacă partidul președintelui are majoritate în ambele camere.

După ce a denunțat excesele unui „woke-ism” progresist, el impune acum alte excese, marcate de un conservatorism îngust și răzbunător. Atacul dezordonat asupra cheltuielilor guvernamentale condus de cel mai bogat om din lume, Elon Musk, este lent în a produce alte rezultate decât haosul.

Această situație confuză produce deja o scădere a popularității, care ar trebui să fie un semnal pentru o administrație și un Partid Republican de un servilism uimitor. Această popularitate în scădere reflectă interpretarea excesivă din partea lui Donald Trump a unei realegeri clare, dar nu masive. Alegătorii care l-au adus la putere nu au subscris în mod evident la proiectul pe care încearcă să îl implementeze.

Este însă puțin probabil ca președintele Statelor Unite să învețe din greșelile de la începutul mandatului său. Dificultățile întâmpinate l-ar putea împinge mai degrabă să exagereze, mai ales că poate conta pe o bază de alegători care nu l-a dezamăgit niciodată, nici măcar în cele mai grele ore ale carierei sale politice. Această încăpățânare face și mai necesară o discuție sinceră despre erorile acestei președinții, dar și a cauzelor care au dus la eșecul democrat din noiembrie.

Însă, din păcate, Partidul Democrat pare și el, deocamdată, incapabil de această autoanaliză.

Sursa; Rador Radio România