Președintele Statelor Unite, Donald Trump, urmează să își prezinte marți planul de pace pentru Orientul Mijlociu.

Planul urmează să fie anunțat după primirea la Casa Albă a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, șeful partidului de dreapta Likud, și a fostului comandant al forțelor armate israeliene, Benny Gantz, lider al alianței de centru Albastru și Alb și al opoziției, relatează dpa și Reuters, preluate de Agerpres.

Palestinienii au refuzat să colaboreze cu Statele Unite în legătură cu planul de pace, respingând un plan economic în valoare de 50 de miliarde de dolari prezentat anul trecut în sprijinul economiei palestiniene și a statelor arabe din regiune.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu a fost invitat la prezentarea planului de pace. Diplomatul palestinian Saeb Erekat, care a negociat înțelegerile cu Israelul cunoscute ca acordurile de la Oslo, din 1993 și 1995, și a fost negociator-șef până în 2003, a apreciat că propunerea lui Trump, considerată de israelieni "acordul secolului", este de fapt "escrocheria și frauda secolului".

Un purtător de cuvânt al lui Abbas a lăsat să se înțeleagă că dacă Netanyahu își va pune în practică intenția de a anexa unilateral terenuri din Cisiordania, palestinienii vor denunța unilateral acordul din 1993. Mai multe facțiuni palestiniene au anunțat că vor organiza o "zi a furiei" când va fi publicat planul lui Trump.

Scurgeri de informații despre plan în presa din Israel conturează o poziție în acord cu extrema dreaptă israeliană, arată dpa.