Președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a anunțat că l-a demis pe ministrul apărării, Mark Esper, părând să folosească ultimele luni de mandat la Casa Albă pentru reglarea de conturi în interiorul administrației, transmit Reuters și AFP.

'Mark Esper este demis. Aș vrea să-i mulțumesc pentru serviciul lui', a scris Trump pe Twitter, notează Agerpres.

'Sunt încântat să anunț că Christopher C. Miller, foarte respectatul Director al Centrului Național de Contraterorism (confirmat unanim de Senat) va fi secretar interimar al apărării, cu efect imediat', a precizat Trump.

Pentagonul nu a comentat deocamdată pe acest subiect.

Potrivit unor surse, Mark Esper, care avusese divergențe publice cu președintele pe mai multe subiecte în ultimele luni, se pregătea de ceva vreme pentru perspectiva demisiei sau a demiterii sale după alegerile de la 3 noiembrie, în special dacă Trump ar fi câștigat un al doilea mandat.

Mark Esper l-a înfuriat pe Donald Trump prin opoziția la amenințarea președintelui că va trimite militari activi pentru a reprima protestele antirasism care au zguduit SUA în vară.

Esper nu a fost de acord nici cu atitudinea de desconsidere a NATO afișată de Trump, au mai indicat sursele.

Succesorul său, Christopher C. Miller, va fi ministru al apărării până la învestirea noului președinte, fiind extrem de puțin probabil ca Senatul să mai confirme o nominalizare din mandatul lui Trump.