Donald Trump ridică noi semne de întrebare privind angajamentul său de a apăra automat aliați NATO în cazul în care aceștia ar fi atacați și spune că mai întâi va analiza contribuția lor la Alianța Nord-Atlantică.

Candidatul republican la Casa Albă a declarat că îi va obliga pe aliați să împartă costurile cu apărarea acoperite timp de decenii de SUA, va anula tratatele vechi pe care le consideră nefavorabile și va redefini ce înseamnă a fi partener al SUA, dacă va ajunge președinte.

Trump a subliniat că ia în calcul chiar să renunțe la Acordul Comercial de Liber Schimb cu Mexic și Canada dacă nu va putea negocia obținerea unor condiții mai bune.

Dacă va ajunge președinte, acesta are suspiciuni și cu privire la extinderea automată a garanțiilor de securitate care le oferă celor 28 de state membre ale NATO asigurarea că forța armatei SUA poate veni în ajutorul lor la nevoie.

Legat de acțiunile amenințătoare ale Rusiei la adresa țărilor baltice, printre cele mai noi state membre ale NATO, Donald Trump transmite că dacă Rusia le va ataca, atunci el va decide să le vină în ajutor numai după ce va analiza dacă aceste națiuni "și-au îndeplinit obligațiile față de Statele Americii".

Însă, candidatul la Casa Albă nu pare să știe că articolul tratatului NATO, care prevede apărarea alianților în cazul unui atac, a fost activat o singură dată în istoria organizației. Pentru apărarea Statelor Unite.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan i-a transmit un mesaj lui Donald Trump, "care spune că nu ar apăra în mod automat statele membre NATO în cazul unui eventual atac din partea Federației Ruse".

"Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, care prevede că un atac asupra unui stat membru NATO este un atac asupra tuturor statelor membre, a fost activat o singură dată de-a lungul istoriei organizației, după atacurile teroristele din 11 septembrie 2001 și pentru apărarea Statelor Unite ale Americii", a scris europarlamentarul.

În plus, Donald Trump susține că dacă va ajunge președinte al SUA nu va pune presiune asupra Turciei sau a altor aliați cu regim autoritar în legătură cu epurarea adversarilor politici sau reprimarea libertăților civile.

Trump este de părere că America trebuie să își rezolve mai întâi propriile probleme înainte de a încerca să schimbe comportamentul altor țări, transmite Agerpres.

"Nu cred că avem dreptul să dăm lecții. Priviți ce se întâmplă în țara noastră. Cum vom putea să dăm noi lecții când sunt oameni care împușcă polițiști cu sânge rece?", a declarat candidatul la Casa Albă.

Donald Trump, care va promova tema "America în primul rând", sloganul său din ultimele luni, recunoaște că abordarea sa în relația cu aliații și adversarii SUA este complet diferită de tradiția Partidului Republican, ai cărui candidați, de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, au presat aproape întotdeauna pentru o abordare internaționalistă în care America este garantul păcii, națiunea indispensabilă, scrie Agerpres.

Candidatul republican a definit interesele globale ale Americii aproape doar în termeni economici. El a afirmat că Washingtonul "cheltuiește o avere pe armată și pierde 800 de miliarde de dolari", a invocat pierderile din comerț ale Americii, iar rolurile Americii de garant al păcii, de sursă de descurajare nucleară în fața unor adversari precum Coreea de Nord sau de susținătoare a drepturilor omului au fost reduse rapid la chestiuni legate de beneficii economice pentru SUA.