Președintele SUA Donald Trump a fost achitat miercuri în Senat, la încheierea procesului său istoric de destituire.

Trump a fost sprijinit de aproape toți senatorii republicani, care dețin majoritatea în camera superioară a Congresului SUA. Astfel, 52 dintre cei 100 de senatori l-au declarat pe președintele american nevinovat de abuz de putere și 53, de acuzația de obstrucționare a bunei funcționări a Congresului, scrie Agerpres.

Procesul de destituire a început ca urmare a acuzațiilor adoptate la 18 decembrie de Camera Reprezentanților, în care democrații dețin majoritatea. În opinia oponenților săi, Trump se face vinovat de „abuz de putere” pentru că ar fi condiționat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina și o primire a președintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea anchetării lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, unul dintre potențialii candidați ai democraților la alegerile prezidențiale de pe final de an.

Acuzația de „obstrucționare a Congresului” a rezultat din încercările liderului american de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucțiuni date unor actuali și foști membri ai administrației americane de a nu coopera în anchetă.

În pofida verdictului dat de Senat, Donald Trump rămâne „o amenințare la adresa democrației americane”, a susținut președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. „Președintele și republicanii din Senat au făcut un lucru obișnuit din nerespectarea legii”, a apreciat Pelosi, care consideră că Trump insistă „să se plaseze mai presus de lege și să spună că poate strica alegeri dacă dorește”.

Dar Casa Albă a salutat achitarea, apreciind că Trump este „pe deplin nevinovat” și denunțând încă o dată o „vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de adversarii săi democrați. „Președintele este încântat să lase în urmă acest capitol de comportament rușinos al democraților și este hotărât să-și continue activitatea în numele poporului american în 2020 și după aceasta”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Stephanie Grisham.

Donald Trump este al 45-lea președinte al Statelor Unite și doar al treilea, după Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton în 1988, împotriva căruia Congresul a declanșat procedura de impeachment. Richard Nixon a fost aproape de această situație, pe care a evitat-o demisionând în 1974.