Președintele Donald Trump va părăsi Washingtonul în zorii zilei de miercuri, cu câteva ore înaintea inaugurării mandatului succesorului său, democratul Joe Biden, pe care încă nu l-a felicitat pentru câștigarea alegerilor.

Dorind să nu părăsească capitala federală americană în calitate de fost președinte, fostul om de afaceri se va deplasa, înainte de încheierea mandatului, la luxosul său club Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, unde intenționează să se instaleze, transmite AFP, citată de Agerpres.

După ce va pleca cu elicopterul din grădina Casei Albe, el va decola spre Florida de la baza militară Andrews, Maryland, pentru ultimul său zbor la bordul Air Force One.

Între-timp, la Washington, devenit de nerecunoscut după ce s-a transformat într-o tabără baricadată după violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie, continuă pregătirile pentru depunerea jurământului de către Joe Biden, care va deveni, miercuri la prânz, al 46-lea președinte din istoria SUA.

Ceremonia de inaugurare va avea un iz special anul acesta: National Mall, uriașa esplanadă de la poalele Capitoliului, va fi închisă pentru accesul publicului. Doar persoanele acreditate în mod corespunzător vor putea pătrunde în zona în care, în mod tradițional, susținătorii președintelui ales se adună cu sutele de mii.

Echipa lui Joe Biden și primarul din Washington, Muriel Bowser, au cerut americanilor să evite centrul Washingtonului și să urmărească ceremonia de inaugurare online sau la televizor.

Într-un contrast puternic cu Donald Trump, lipsit de contul său de Twitter și care trăiește izolat la Casa Albă, vicepreședintele Mike Pence apare cu fiecare zi ce trece mai mult drept persoana responsabilă cu tranziția de putere. Mike Pence intenționează, de asemenea, să participe la ceremonia de inaugurare, alături de foștii președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton.