Președintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat că la 8 noiembrie a câștigat nu doar majoritatea marilor electori, dar și votul popular, susținând că au fost "milioane de voturi ilegale".

O polemică s-a extins de-a lungul vacanței de Thanksgiving, după ce fosta candidată independentă ecologistă la Casa Albă, Jill Stein, a decis să ceartă renumărarea voturilor în statele Wisconsin, Pennsylvania și Michigan, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cele trei sunt state cheie care au basculat de partea republicanului Donald Trump. Echipa Clinton a anunțat sâmbătă că va participa la renumărarea voturilor în Wisconsin, subliniind în același timp că nu a constatat nereguli. 

"Pe lângă o victorie zdrobitoare în colegiul electoral (a marilor electori), am câștigat votul popular dacă scădeți milioanele de indivizi care au votat ilegal", a acuzat într-un mesaj furios pe Twitter, viitorul președinte al Statelor Unite care își va începe mandatul la 20 ianuarie.

Potrivit sistemului votului universal indirect, Donald Trump a învins la prezidențiale cu 290 de mari electori față de 232 pentru Hillary Clinton, dintr-un total de 538 pentru cele 50 de state americane și capitala Washington.

Cei 16 mari electori din Michigan care urmează să îi revină lui Donald Trump nu au fost încă atribuiți oficial. În schimb, la votul popular, democrata Hillary Clinton a obținut peste două milioane de voturi în plus față de republicanul Donald Trump.

În cele trei state disputate, președintele ales a câștigat cu un avans de 100.000 de voturi: 20.000 de voturi în Wisconsin, 70.000 în Pennsylvania și 10.000 în Michigan.

Mai devreme în cursul aceleiași zile, Donald Trump, și consilierii săi au criticat cu fermitate echipa lui Hillary Clinton pentru intenția de a participa la renumărarea voturilor în statul Wisconsin. Într-o serie de mesaje pe Twitter, omul de afaceri i-a reamintit lui Hillary Clinton declarațiile făcute de candidată înainte de înfrângere, când l-a îndemnat să respecte rezultatul, dacă ea va câștiga.

Trump a apreciat drept "ridicolă" inițiativa lui Jill Stein care a depus oficial vineri o cerere pentru renumărarea voturilor la prezidențiale în Wisconsin după ce a strâns mai multe milioane de dolari pentru a-și finanța solicitarea.