Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat sâmbătă seară că a primit din partea Londrei o cerere de amânare a Brexitului, în mod normal prevăzut pentru 31 octombrie, ceea ce este consecința unui vot al deputaților britanici sâmbătă.

"Voi începe consultările cu liderii UE privind modalitatea de a reacționa", a adăugat Donald Tusk pe contul său de Twitter, potrivit Agerpres.

Totodată, premierul britanic, Boris Johnson, nu a semnat scrisoarea adresată Uniunii Europene pentru a cere amânarea Brexitului, a făcut cunoscut sâmbătă seară pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor acestuia.

În schimb, Boris Johnson a trimis o a doua scrisoare, semnată, specificând că nu dorește această amânare, pe care a fost constrâns legal să o solicite după ce deputații britanici au decis sâmbătă să amâne votul lor asupra acordului de Brexit încheiat între Londra și Bruxelles.

+++

Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până când va fi adoptată legislația prin care s-ar implementa acest acord, transmit agențiile internaționale de presă.

 Legislativul britanic a adoptat prin această decizie un amendament depus de către deputatul independent (fost conservator) Oliver Letwin.

Prin urmare, premierul conservator Boris Johnson ar trebui să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie.Într-o primă reacție după adoptarea amendamentului Letwin, Boris Johnson a declarat că nu va negocia nu UE nicio nouă amânare a Brexitului, dar că va introduce în parlament legislația necesară retragerii din UE.