Donald Tusk, președintele Consiliului European, spune că timpul negocierilor „practic s-a scurs”, dar chiar și cea mai mică șansă ca un acord privind Brexit să fie încheiat trebuie folosită.

Donald Tusk spune că a vorbit cu premierul irlandez Leo Varadkar, după întâlnirea acestuia cu omologul britanic, Boris Johnson, și a primit semnale încurajatoare.

Varadkar a apreciat că un nou acord este încă „posibil”. „Am avut o întâlnire foarte bună cu prim-ministrul (Boris Johnson)... foarte pozitivă și foarte promițătoare. Văd o cale către o înțelegere în următoarele săptămâni”, a spus Varadkar joi, după întrevederea de la Liverpool, cu premierul Marii Britanii.

Totuși, Tusk i-a cerut lui Johnson să vină cu o soluție fiabilă până vineri, 11 octombrie, pentru depășirea obstacolelor în calea unui nou acord, altfel va anunța că un acord este imposibil la summitul UE de pe 17-18 octombrie.

Johnson vrea ca Marea Britanie să iasă din UE la 31 octombrie, iar summitul UE de săptămâna viitoare este singura întrunire a Consiliului European până la această dată. O eventuală înțelegere trebuie aprobată atât de Parlamentul britanic, cât și de liderii UE, altfel Marea Britanie părăsește Uniunea fără un acord de retragere, ceea ce ar pune nenumărate probleme în relațiile dintre statele membre UE și Regatul Unit.

„Desigur, nu există garanția succesului și timpul s-a scurs, practic. Dar chiar și cea mai mică șansă trebuie folosită”, a spus Donald Tusk.

El a menționat că discuțiile la nivel tehnic continuă la Bruxelles, iar mesajul său îl dublează pe cel al negociatorului-șef al UE, Michel Barnier, care a spus că a avut o discuție „constructivă” cu Steve Barclay, ministrul pentru Brexit, dar că negocierile necesită „răbdare”.

De altfel, mesajul UE a fost întotdeauna că este nevoie de negocieri chiar și în ultimul moment pentru a se ajunge la un acord. Toate cele 27 de state care vor rămâne în UE vor lupta până în ultima zi pentru a se asigura că Marea Britanie nu iese din blocul comunitar fără acord, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel.