Parchetul General al autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) a anunțat, marți, că a intentat în instanță primul dosar penal împotriva membrilor batalionului naționalist ucrainean Azov.

Potrivit Procuraturii, inculpații sunt membri ai grupului de asalt și sabotaj "Urșii SS" a batalionului Azov și se confruntă cu diverse acuzații, de la participarea la formarea armată ilegală și terorism până la atacul ordinii constituționale a RPD. Batalionul Azov este complet integrat în Garda Națională a Ucrainei.

"Pedeapsa maximă pe care o pot aplica instanțele pentru aceste infracțiuni este pedeapsa cu moartea", a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului citat de agenția oficială rusă TASS.

Potrivit unei surse din cadrul anchetei, inculpații au recunoscut în declarațiile lor că au ucis peste o sută de persoane. "Printre inculpați se numără lunetistul Vladimir Galiș, care a mărturisit 60 de crime, și bucătarul grupului, care a împușcat cinci prizonieri. Ceilalți însumează zeci de victime", a dezvăluit el.

Sursa a adăugat că până la predarea sa la uzina Azovstal din Mariupol pe 20 mai, gruparea de asalt și sabotaj avea până la douăzeci de membri.

Potrivit anchetei, aproape toți membrii grupului "Urșii SS" sunt originari din Lviv, un oraș aflat în partea de vest a Ucrainei.

sursa: RADOR