Manevrele forțelor aeriene sunt menite să impulsioneze cooperarea înaintea a ceea ce, potrivit unor surse, ar fi o nouă ofensivă rusă programată în următoarele luni.

Rusia și aliatul său, Belarus, au lansat luni o serie de manevre de-a lungul frontierei cu Ucraina din dorința de a-și impulsiona cooperarea înaintea a ceea ce, în opinia unor oficiali ucraineni și a unor analiști din armată, ar reprezenta un nou efort al Moscovei din următoarele luni de a-și recuceri supremația pe câmpul de luptă, relatează The Wall Street Journal.

Moscova și-a reorganizat eforturile de mobilizare și de instrucție, și-a impulsionat producția de armament, iar, săptămâna trecută, a numit un nou general la conducerea operațiunilor din Ucraina, dorind ca astfel să-și sporească eficiența pe câmpul de luptă și să pună capăt cuceririlor repurtate de Ucraina în ultimele luni.

„Se pare că, în prezent, Kremlinul se pregătește pentru o acțiune strategică decisivă pentru următoarele șase luni, intenționând să recupereze terenul”, se arată într-o notă a celor de la ISW, o instituție din SUA care publică zilnic rapoarte despre războiul din Ucraina.

Rusia s-a folosit de Belarus ca posibilă pistă de lansare în faza inițială a invaziei sale de anul trecut, dar, până acum, în primul an de conflict, ea nu a reușit să facă din Belarus un aliat în război. Cu toate astea, demonstrația de forță a celor două țări evidențiază voința de menținere a presiunilor asupra Ucrainei.

Manevrele, la care participă piloți și parașutiști, încep la o zi după ce președintele Consiliului de Securitate din Belarus, Pavel Muraveiko, a declarat că Minskul este gata să riposteze în fața oricăror aminințări din partea Ucrainei, iar situația de la frontieră este în prezent tensionată.

La sfârșitul săptămânii, cele două armate au participat și la manevre ale artileriei.

Exercițiile aeriene din Belarus nu sunt o amenințare pentru Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că exercițiile aeriene care au început pe teritoriul Republicii Belarus nu reprezintă, deocamdată, o amenințare pentru Ucraina.

Ihnat consideră că scenariul unei aterizări amfibie la Kiev sau pe teritoriul Ucrainei în general este nerealist, deoarece apărarea antiaeriană ucraineană va distruge țintele încă de la graniță, relatează Babel. 

Reuniune la Ramstein

Potrivit declarațiilor unor oficiali americani și europeni, Rusia rămâne hotărâtă să aibă pretenții maxime, iar demersurile sale de a-și spori prezența pe câmpul de luptă survin într-un moment când aliații Ucrainei se reunesc vineri ca să discute o eventuală înarmare a Kievului cu armament ceva mai sofisticat pentru a contracara amenințările venite din partea Rusiei.

Reprezentanți din peste 50 de țări care sprijină Ucraina urmează să se întrunească la Ramstein, în Germania, pentru a discuta despre aprovizionarea Kievului și pentru a se angaja la noi transporturi de sprijin spre sfârșitul acestei luni. Reuniunea condusă de SUA, și cunoscută ca grup de contact, include toate țările membre ale Organizației Tratatului Nord-Atlantic și pe aliații acestora, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Australia, care ar urma să ofere ajutor letal sau neletal.

Ucraina ar urma să primească sisteme de rachete Patriot, care, în opinia oficialilor ucraineni, vor putea ține piept atacurilor rusești cu rachete care au distrus infrastructura civilă și pe cea de primă importanță din Ucraina. Unii oficiali occientali au mai spus că primul transport de tancuri occidentale ar putea fi confirmat chiar în cursul reuniunii de vineri, de la Ramstein.

Luni, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, le-a declarat reporterilor că Polonia, care dorește să trimită în Ucraina o companie de tancuri Leopard 2, dar are nevoie de avizul Berlinului ca să poată exporta mai departe tancuri fabricate în Germania, va obține în curând aprobarea necesară.

„Nu-mi pot imagina situația în care un asemenea consimțământ să nu fie dat rapid”, a declarat el. El a adăugat că președintele Biden a sprijinit utilarea Ucrainei cu tancuri moderne.

Oficialii germani au declarat că vor trimite tancuri și vor aproba exporturile dintr-o țară terță în Ucraina doar ca parte a unui acord comun din cadrul NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a minimalizat luni eforturile occidentale de a veni în sprijinul Ucrainei, afirmând că ele nu vor putea schimba situația.

„Aceste tancuri vor arde la fel ca și celelalte”, a spus el în cursul întâlnirii zilnice cu jurnaliștii. „Obiectivele acestei operațiuni militare speciale vor fi atinse”, a mai spus el, apelând la acest eufemism folosit de Kremlin pentru a defini invazia din Ucraina.

Dronele ucrainene, destinate unui atac asupra bazei navale rusești din Crimeea, o peninsulă ucraineană ocupată de Moscova, au fost interceptate de apărarea antiaeriaeriană în cursul dimineții de luni, după cum se arată într-o declarație a guvernatorului din regiune.

Peste noapte, Rusia a lansat un nou val de rachete, atacând orașul Zaporijia, din sudul regiunii, iar autoritățile au anunțat că numărul victimelor, în urma unui bombardament asupra unui bloc de apartamente din Dnipro, un oraș ucrainean din est, a ajuns la 40 de persoane, estimându-se că alte câteva zeci se află sub dărâmături.

Numărul morților și răniților a crecut constant după ce sâmbătă o rachetă de croazieră rusească de tip Kh-22 a lovit un bloc cu nouă etaje, proiectilul fiind un tip de rachetă mai veche, despre care oficialii ucraineni afirmă că nu este atât de precisă, dar poate străpunge apărarea ucraineană.

Peskov a negat că forțele ruse ar ataca obiective civile, el estimând că blocul respectiv ar fi fost lovit de apărarea antiaeriană (ucraineană, n. red.).

Potrivit unor surse locale ale oficialilor proruși, cel puțin doi oameni au murit, iar alții au fost răniți în urma unui atac ucrainean cu obuze survenit luni, în orașul Donețk din estul Donbasului, ocupat de ruși.

Jens Stoltenberg, despre importanța furnizării de arme forțelor ucrainene

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina se poate aștepta la noi livrări de arme grele de la aliații săi occidentali "în viitorul apropiat". "Angajamentele recente privind armamentul greu sunt semnificative și mă aștept să fie mai multe în viitorul apropiat", a declarat Jens Stoltenberg pentru cotidianul german Handelsblatt, preluat de Le Point.

”Suntem într-o fază decisivă a războiului", a continuat Jens Stoltenberg. "De asemenea, este important să oferim Ucrainei armele de care are nevoie pentru a câștiga.

Națiunile occidentale au fost mult timp reticente să livreze Ucrainei armament mai greu, invocând temerile de a fi atrase în război sau de a provoca Rusia. Gama de arme pe care i le oferă s-a extins acum.La începutul acestei luni, Franța, Germania și Statele Unite au promis că vor trimite vehicule blindate care transportă tancuri de infanterie sau de recunoaștere: 40 de Marder germane, 50 de Bradley americane și AMX-10 RC franceze.

Sâmbăta aceasta, Marea Britanie a anunțat că va livra Ucrainei tancuri Challenger 2, devenind astfel prima țară care furnizează Kievului tancuri grele construite în vest. Moscova a denunțat o decizie care nu va face decât să "intensifice" conflictul.

Potrivit secretarului general al NATO, președintele rus Vladimir Putin a făcut o greșeală atacând Ucraina. "El a supraestimat puterea propriilor sale forțe armate. Le vedem greșelile, moralul scăzut, problemele de comandă, echipamentul slab", a spus el. Dar rușii "au demonstrat că sunt gata să suporte pierderi grele pentru a-și atinge scopul", a adăugat el.

Sursa: RADOR