Israelul nu va putea elimina amenințarea grupărilor palestiniene cu sediul în Cisiordania, la fel cum a eșuat în Fâșia Gaza, dar nici tinerii palestinieni nu vor pune capăt ocupației israeliene.

Tabăra de refugiați de la Jenin obișnuiește să fie mereu una dintre principalele scene ale operațiunilor israeliene din Cisiordania. Operațiunea de luni este cea mai mare acțiune a Israelului în zonă din ultimele două decenii. Nu putem exclude riscul unei escaladări în acest moment, chiar dacă nu la o scară similară cu cea din vremurile Intifadei din primii ani ai acestui secol sau cu cele mai recente războaie din Gaza, comentează O Globo.

Doi factori ar putea agrava confruntările într-un scenariu fluid precum cel actual. În primul rând, actualul guvern israelian, condus de Benjamin Netanyahu, este cel mai extremist din istoria țării. Unii dintre cei mai puternici membri ai coaliției sunt coloniști care trăiesc în așezări evreiești din teritoriile palestiniene. Dacă ar putea, figuri ultra-radicale precum miniștrii Itamar ben Gvir și Bezalel Smotrich ar încerca să-i expulzeze pe palestinienii din Jenin în Iordania. Ei sunt stăpâniți în ambițiile lor doar pentru că forțele militare ale Israelului sunt conștiente de riscurile de a duce mai departe tot ceea ce își doresc acești extremiști israelieni.

A doua problemă implică un tineret radicalizat în locuri precum tabăra de refugiați de la Jenin și din alte zone, precum Nablus. Acești tineri formează grupuri care, deși uneori au legătură cu mișcările tradiționale palestiniene precum Hamas și Fatah, acționează independent în planificarea atacurilor lor împotriva israelienilor. Membrii lor nu au nicio amintire despre vremurile Intifadei.

Autoritatea Palestiniană, la rândul său, este în continuare slăbită în încercarea de a-i stăpâni. În cele din urmă, Israelul nu va putea elimina amenințarea grupărilor palestiniene cu sediul în Cisiordania, la fel cum a eșuat întotdeauna în Fâșia Gaza.

Nici acești tineri palestinieni nu vor atinge obiectivul de a pune capăt ocupației israeliene. De altfel, coloniștii sunt din ce în ce mai puternici în politica din Israel și tendința este de a crește numărul de așezări, indiferent de presiunile exercitate de SUA în sens contrar. În același timp, palestinienii nu vor renunța la visul de a avea statul lor.

Dar restul lumii? SUA și aproape toate țările vor continua să condamne extinderea așezărilor evreiești din Cisiordania și violența grupărilor palestiniene. În același timp, vor menține argumentul legat de o soluție negociată cu două state. Așa este de trei decenii, de când au fost semnate Acordurile de la Oslo, cu excepția câtorva întreruperi precum în Administrația Trump, când americanii nu s-au poziționat împotriva coloniilor israeliene din teritoriile ocupate.

Istoria obișnuiește să se repete – de fapt, Jenin a fost scena uneia dintre cele mai sângeroase operațiuni israeliene din cea de-a doua Intifadă.

O problemă, însă, va fi viitorul Autorității Palestiniene după Mahmoud Abbas, care se menține la putere de mai bine de 15 ani. Dar acesta va fi subiectul unui alt articol, conchide editorialistul Guga Chacra. 

Sursa: RADOR