Două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei, în orașul Przewodów din districtul Hrubieszów, aflat la granița cu Ucraina. În urma exploziilor, două persoane și-au pierdut viața, relatează presa poloneză.

Deflagrația a avut loc cu puțin înainte de ora locală 16:00, în același timp în care Moscova a lansat un baraj semnificativ de rachete asupra Lviv, cel mai vestic oraș din Ucraina. 

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane a afirmat că ar fi vorba despre rachete rusești rătăcite care s-ar fi prăbușit peste un hambar într-o fermă din Przewodów, dezvăluie Associated Press.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune a Comitetului pentru Securitate al Consiliului de Miniștri, după ce a raportat incidentul. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Petr Muller, a promis că toate datele prezentate la ședință, „dacă este posibil, vor fi prezentate cât mai larg posibil opiniei publice”. El a făcut apel la mass-media să nu publice între timp "informații neverificate".

O sursă de rang înalt din cadrul biroului premierului polonez a declarat pentru BBC: „Este un haos informațional”. „Nu am nicio certitudine și nu pot confirma nimic”, a spus sursa.

Polonia ia în calcul activarea articolului 4 din tratatul NATO, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller.

Articolul 4 prevede că: „Părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Forțelor Aeriene americane Pat Ryder, a declarat că Departamentul Apărării are cunoștință de rapoartele potrivit cărora o rachetă rusă a traversat Polonia și a dus la moartea a doi cetățeni polonezi. "Nu avem informații care să confirme aceste rapoarte în acest moment", a declarat Ryder.

Când a fost presat de reporteri, Ryder a refuzat să detalieze evenimentul sau dacă acesta ar putea declanșa apărarea colectivă a NATO, cunoscută sub numele de Articolul 5. Până în prezent, alianța formată din 30 de membri a invocat articolul 5 o singură dată - în apărarea Statelor Unite în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat pentru CNN că guvernul SUA nu are confirmarea vreunei lovituri cu rachete în Polonia, dar că oficialii americani lucrează în prezent pentru a încerca să afle exact ce s-a întâmplat. Oficialii americani au monitorizat, de asemenea, rapoartele privind zeci de lovituri cu rachete în Ucraina în cursul ultimei zile. 

 Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, spune că Rusia nu a lovit ținte de la granița Ucrainei cu Polonia și spune că totul este o provocare, potrivit Reuters.„Nu au fost lovituri asupra unor ținte din apropierea graniței de stat dintre Ucraina și Polonia. Fragmentele care apar în presă nu au nimic de-a face cu armele rusești”, se precizează pe contul de Telegram al Armatei Ruse, potrivit Kommersant.ru.

NATO spune că analizează rapoartele potrivit cărora rachete sau rachete au aterizat în Polonia, țara sa membră, și că se coordonează îndeaproape cu autoritățile poloneze."Analizăm aceste rapoarte și ne coordonăm îndeaproape cu aliatul nostru Polonia", a declarat un oficial NATO pentru CNN. 

Surse citate de RADIO ZET spun că ar putea fi rămășitele unei rachete rusești doborâtă de forțele aeriene ucrainene.

Vicepremierul leton Artis Pabriks a transmis condoleanțe Poloniei într-un tweet: "Regimul rus criminal a tras rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO din Polonia", a scris el. "Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă".

Lituania s-a alăturat țărilor NATO care și-au arătat susținerea pentru Polonia. Președintele lituanian Gitanas Nauseda a postat într-un mesaj: „Vești îngrijorătoare din Polonia în această seară despre cel puțin două explozii. Menținem un contact strâns cu prietenii noștri polonezi. Lituania este puternic solidară cu Polonia. Fiecare centimetru din teritoriul NATO trebuie apărat!” 

Președintele României a reacționat pe Facebook spunând că țara noastră este alături de Polonia.

”România este pe deplin solidară cu prietenul și aliatul nostru Polonia ca urmare a veștilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri”, a scris Iohannis.

”Guvernul României, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei. Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”, a reacționat și Palatul Victoria.