Cel puțin 36 de persoane au murit și 85 au fost rănite marți noapte, în Grecia, în coliziunea unui convoi de marfă și a unui tren de pasageri care efectua o cursă între Atena și Salonic, au anunțat pompierii, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Treizeci și doi de pasageri au fost găsiți morți", a declarat Vassilis Vathrakogiannis, purtător de cuvânt al pompierilor greci, precizând că operațiunea de salvare este încă în curs.

"Din 85 de persoane rănite, 53 rămân spitalizate", a adăugat el.

Până în prezent nu s-a furnizat niciun motiv pentru care trenurile au intrat în coliziune. Însă potrivit media elene este vorba despre "cel mai grav accident feroviar cu care s-a confruntat vreodată Grecia".

Mai multe vagoane au deraiat cu câteva minute înainte de miezul nopții la nord de orașul Larisa, în centrul țării, după coliziunea între un tren de marfă și unul de pasageri în care se aflau 350 de persoane, a spus purtătorul de cuvânt.

Trenul de pasageri deservea traseul Atena - Salonic, al doilea cel mai mare oraș din Grecia, în timp ce trenul de marfă se deplasa pe traseul invers.

Potrivit primarului din Tempe, localitate în dreptul căreia s-a produs accidentul, Yorgos Manolis, numeroși studenți se aflau la în tren. Ei se întorceau la Salonic după un weekend prelungit care a inclus o zi de sărbătoare în Grecia.

Circa 150 de pompieri, precum și 40 de ambulanțe, au fost mobilizați, potrivit salvatorilor greci. Macarale și persoane care le deservesc au fost de asemenea trimise la fața locului pentru a încerca să degajeze fiarele contorsionate și să ridice vagoanele răsturnate.

Potrivit dpa, în tren se aflau circa 350 de persoane.

"Nu am văzut așa ceva în viața mea. Este tragic. Cinci ore mai târziu, încă găsim trupuri", a povestit un salvator, epuizat, care este implicat în eforturile de salvare.

O reuniune de criză a guvernului a fost organizată. Ministrul sănătății Thanos Plevris s-a deplasat la fața locului, în timp ce ministrul de interne Takis Theodorikakos supervizează situația din centrul de gestionare a crizei alături de șefii poliției și pompierilor.

Cele două spitale din regiunea Larisa au fost rezervate pentru a primi numeroșii răniți, potrivit pompierilor greci. Spitalele militare din Salonic și Atena sunt și ele "în stare de alertă" în caz de nevoie, au subliniat ei.