Cancelarul german Olaf Scholz pregătește o vizită la Kiev împreună cu premierul italian Mario Draghi și președintele francez Emmanuel Macron.

Informația a fost dezvăluită de "Bild”, citând cercuri guvernamentale franceze și ucrainene. Cei trei lideri europeni ar dori să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de summitul G7, programat pentru sfârșitul lunii iunie.

+++

Bombardamentele rusești asupra uzinei chimice Azot din orașul Severodonețk au provocat izbucnirea unui incendiu violent, după pierderea unor tone de petrol, a relatat guvernatorul orașului Lugansk, Serghei Gaidai, la televiziunea națională, fără a preciza dacă incendiul a fost stins. Între timp, refugiații civili de la uzina chimică Azot au început să părăsească complexul, a relatat "Tass”, citându-l pe ambasadorul de la Lugansk în Rusia, scrie ANSA. În interiorul fabricii se află aproximativ 800 de militari și civili.

+++

Ursula von der Leyen a mers sâmbătă la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski: Ucraina „este pe drumul cel bun pentru Europa, deoarece are o democrație parlamentară solidă”, a confirmat președinta Comisiei Europene, anunțând „o foaie de parcurs foarte clară pentru reconstrucție”.

+++

Șeful de la Casa Albă, Joe Biden, îi reproșează lui Zelenski că „nu a vrut să ne asculte cu privire la invazia rusă, dar aveam datele”. Iar Kievul răspunde: „Nu este adevărat, am cerut și sancțiuni preventive”.

+++

Primele pașapoarte rusești cu procedură simplificată au fost acordate pentru 23 de ucraineni din Herson. De asemenea, au fost solicitate și la Zaporijjia.

+++

„Elon Musk nu lucrează numai la misiunea de pe Marte, ci a oferit serviciilor noastre informații Starlinks, care sunt cu adevărat necesare pentru misiunile speciale” ale agenților 007 ucraineni, scrie Ministerul apărării de la Kiev pe Twitter, publicând imaginea a trei soldați cu chipurile ascunse și o cutie cu sistemul.

Rețeaua Starlink pentru internetul global este deja disponibilă în 32 de țări și este de departe cea mai mare flotă de sateliți pusă vreodată pe orbită. În februarie, speculațiile presei au vorbit despre o aprovizionare către Batalionul Azov din Mariupol.

+++

Președintele ucrainean a spus că rezultatul războiului din țara sa a afectat nu numai Ucraina, ci și ordinea internațională. „Pe câmpurile de luptă din Ucraina sunt decise viitoarele reguli ale acestei lumi”, a spus liderul ucrainean, într-o legătură video la Shangri-La Dialogue din Singapore.

Zelenski a reamintit, apoi, că Rusia blochează porturile din Marea Neagră și Marea Azov, adăugând că, dacă „nu vom putea exporta alimentele noastre, lumea se va confrunta cu o criză alimentară gravă și foamete în multe țări din Asia și Africa”, transmite BBC.

Până la 300.000 de tone de grâu, stocate în portul ucrainean Mikolaiv de la Marea Neagră, ar fi putut fi distruse de bombardamentele rusești săptămâna trecută, a declarat ministrul ucrainean al agriculturii, Taras Visotskîi.

Vorbind la televiziunea națională, ministrul a spus că, potrivit registrelor, la începutul războiului, depozitele unuia dintre cele mai mari terminale agricole ale Ucrainei din portul Mikolaiv de la Marea Neagră conțineau între 250.000 și 300.000 de tone de grâu și porumb.

Vestea vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, din cauza blocării exportului ucrainean, lumea riscă să se confrunte cu o „criză alimentară gravă și foamete”, adresându-se delegaților la Shangri-La Dialogue de la Singapore.

În acest moment, Bruxelles-ul este conștient de faptul că situația rămâne în impas. Așa-numita „Solidarity Lane” poate permite transportul unei părți minime din tonele de grâu încă blocate în depozitele ucrainene.

Sursa: RADOR