Polonia va trimite patru avioane MIG-29 Ucrainei în următoarele zile, a anunțat joi, într-o conferință de presă, președintele polonez, Andrzej Duda.

Andrzej Duda a mai anunțat că alte avioane MIG sunt pregătite pentru a fi transferate Ucrainei, relatează Polskie Radio, preluat de cotidianul britanic The Guardian.

În total, Polonia dorește să furnizeze Ucrainei 12 avioane de luptă MiG-29, a declarat președintele Andrzej Duda, la o conferință de presă comună cu omologul său ceh, Petr Pavel.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunțat marți că Polonia ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în următoarele patru până la șase săptămâni.

Joia trecută, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a spus că omologul său polonez i-a spus la o reuniune a Uniunii Europene din ziua precedentă că guvernul de la Varșovia ar accepta un proces comun de livrare de avioane MiG-29 către Ucraina, potrivit Reuters.

Polonia a propus, la scurt timp de la invadarea Ucrainei de către Rusia, să trimită avioane de luptă MiG-29 țării vecine. Ministerul american al apărării a apreciat că inițiativa ar fi prea riscantă, deoarece ar putea fi văzută de Rusia ca o escaladare.  

Scholz promite Ucrainei sprijin în achiziționarea de arme

Ucraina are nevoie urgent de muniție și, potrivit cancelarului Olaf Scholz, Germania este pregătită, împreună cu partenerii europeni, să se asigure că Kievul primește arme și muniție pentru a se putea apăra. Într-o declarație transmită Bundestagului, el a promis Kievului ajutor permanent.

Cancelarul Olaf Scholz (SPD) dorește crearea unei inițiative europene comune pentru achiziția de muniție. "Este deosebit de important să fie furnizată rapid Ucrainei muniția necesară", a spus cancelarul înainte de summitul UE de săptămâna viitoare.

Vom continua să lucrăm cu partenerii europeni pentru a ne asigura că Ucraina primește arme și echipamente pentru a rezista și pentru a se apăra. Au fost încheiate contracte cu industria de apărare în acest scop. Măsuri suplimentare ar trebui să fie decise acum împreună cu partenerii UE.

Scholz a precizat că, în ultimele 12 luni, Germania a sprijinit Ucraina în mod bilateral cu peste 14 miliarde de euro. La aceasta se adaugă partea Germaniei din ajutorul UE, notează Spiegel Online.