Potrivit presei americane, președintele democrat și rivalul său republican au strâns destui delegați în timpul alegerilor primare de marți pentru a-și asigura nominalizarea pentru alegerile din noiembrie, informează Le Monde.

Duelul așteptat este acum aproape oficial: Joe Biden și Donald Trump și-au văzut statutul de candidați democrați și republicani pentru alegerile prezidențiale din noiembrie cimentat după victoria lor în timpul diferitelor primare organizate marți, 12 martie.

Declarându-l câștigător al statului Georgia, presa americană a afirmat astfel că actualul președinte american, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, aflat în candidatura pentru un al doilea mandat, a depășit pragul de 1.968 de delegați necesar pentru a-și asigura nominalizarea partidului său. Această viitoare învestire este orice altceva decât o surpriză, deoarece Joe Biden nu s-a confruntat niciodată cu o opoziție serioasă.

Nici pe partea republicană suspansul nu a fost mai mare, fostul președinte, în vârstă de 77 de ani, Donald Trump, fiind singurul candidat aflat încă în cursa pentru alegerile prezidențiale după eliminarea competiției – în jur de zece candidați – în ultimele luni. Ultima sa rivală, Nikki Haley, a aruncat prosopul pe 6 martie.

Trump a câștigat marți în Georgia și Mississippi înainte ca un succes în statul Washington să îi permită să treacă pragul de 1.215 de delegați de care avea nevoie pentru a revendica nominalizarea republicană, acești reprezentanți fiind așteptați să o încununeze la o convenție în această vară.

În Georgia, Donald Trump nu are doar amintiri frumoase. Acest stat din sud-estul țării înclină în mod tradițional spre candidatul republican la alegerile prezidențiale. Locuitorii săi îl aleseseră și în detrimentul lui Hillary Clinton în 2016. Totuși, în 2020, spre surprinderea tuturor, statul l-a preferat pe democratul Joe Biden în detrimentul turbulentului republican, candidat pentru un al doilea mandat. Diferența dintre cei doi a fost mică, mai mică de 12.000 de voturi, iar Donald Trump nu și-a recunoscut niciodată înfrângerea.

În schimb, septuagenarul a făcut presiuni asupra oficialilor electorali de stat, cerându-le într-un apel acum celebru să "găsească" numărul de voturi pentru a reduce decalajul. După ce această convorbire telefonică a fost făcută publică, fostul președinte a fost pus sub acuzare de autoritățile georgiene. Donald Trump se confruntă acum cu închisoarea, iar fotografia lui, faimoasa fotografie realizată în capitala statului, Atlanta, a făcut înconjurul lumii.

Georgia, atât de decisivă în alegerile din 2020, riscă să fie la fel de decisivă în noiembrie. Duelul anunțat este același, Donald Trump înfruntându-se cu Joe Biden, iar decalajul este foarte mic, potrivit sondajelor.

Cei doi au făcut campanie sâmbătă în acest stat, ciocnindu-se pe tema vârstei președintelui și a imigrației, două subiecte recurente în lupta lor de dinaintea alegerilor. Joe Biden, în impulsul unui discurs deosebit de dur în fața Congresului, joia trecută, a mers la Atlanta pentru a mobiliza electoratul afro-american și hispanic.

În fața locotenenților săi cei mai loiali, Donald Trump și-a intensificat atacurile virulente împotriva migranților care trec granița cu Mexicul. Fostul președinte a început să imite și un Joe Biden bâlbâit, un mod de a-și bate joc, așa cum face în mod obișnuit, de forma mentală și fizică a concurentului său.

Pennsylvania, Michigan, Arizona, Carolina de Nord, Wisconsin și Nevada sunt printre celelalte state potențial decisive în noiembrie, pe care americanii le numesc "swing states".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA