Angela Merkel mai vrea un mandat de cancelar. Martin Schulz a renunțat la șefia PE, pentru că și el vrea să fie cancelar, după alegerile din septembrie. Presa germană scrie despre șansele celor doi, despre punctele forte și cele slabe.

Merkel și Schulz se cunosc bine. Ani de zile, cancelarul german a colaborat strâns cu fostul președinte al Parlamentului European în gestionarea crizelor europene. Potrivit Der Spiegel, cei doi își trimiteau des sms-uri și se apreciază unul pe altul. Odată cu anunțul privind candidatura lui Schulz pentru funcția de cancelar din partea SPD, foștii colaboratori la nivel european au devenit adversari în politica germană.

Inițial, social-democrații l-au propus pentru funcția de cancelar pe președintele formațiunii, Sigmar Gabriel. Surprinzător pentru unii, previzibil pentru alții, Gabriel a anunțat, săptămâna aceasta, că renunță la candidatură. Pe 24 septembrie, SPD va afla dacă fostul lider al PE a fost o variantă mai bună pentru a lupta împotriva lui Merkel, cancelar din 2005.

Amintirea crizei refugiaților

Până nu demult, cei mai mulți erau convinși că Angela Merkel va fi de neînvins la scrutinul de anul acesta. Chiar dacă în sondaje Uniunea Creștin-Democrată (CDU) are în continuare un avans confortabil în fața SPD, criza refugiaților a lăsat urme: cancelarul a pierdut încrederea și simpatia multor germani, politica ei a polarizat societatea, iar divergențele dintre CDU și aliații bavarezi – Uniunea Creștin-Socială (CSU) - au crescut.


O anumită oboseală se simte și în partid, cumva de înțeles după peste 11 ani de când Merkel este cancelar și 16 ani de când conduce formațiunea conservatoare. Însă această experiență poate reprezenta și un avantaj. Printre toți populiștii și autocrații care au apărut pe plan internațional, Merkel are o imagine foarte bună și este posibil ca, în astfel de vremuri incerte, majoritatea cetățenilor să prefere un lider echilibrat, pe care-l cunosc foarte bine.

Ce spun primele sondaje?

Dacă ne uităm la preferințele în privința partidelor, vedem că SPD este cu 17 procente în spatele CDU. Dar atunci când vine vorba de candidații pentru postul de cancelar, Merkel și Schulz se află aproape la egalitate, ceea ce-i dă încredere social-democratului.

Un sondaj realizat de Infratest dimap și difuzat de ARD arată că, dacă ar fi alegeri directe pentru postul de cancelar, 41% ar prefera-o pe Angela Merkel (față de 43% în decembrie). Schulz are același procent, în creștere cu 5% față de luna trecută.  

În cazul partidelor însă, același sondaj arată că CDU are 37% din intențiile de vot, iar SPD - 20%.

Într-un alt sondaj, realizat de Insa pentru Bild, Merkel conduce clar în preferințe: 36,6% față de 22,9% pentru Martin Schulz.

Candidatura lui Schulz are deja efecte pozitive asupra atmosferei din SPD, care a primit deja sute de cereri de din partea unor oamenii care vor să devină membri ai partidului, notează Spiegel Online.

După ce va trece euforia, social-democrații își vor aminti, cu siguranță că în 2013 au obținut 25,7%, cel mai mic scor din istoria lor recentă. În plus, Schulz nu a activat în politica germană decât la nivel local, astfel că el nu beneficiază de aliați și oameni de încredere în interiorul propriului partid, ceea ce ar putea fi o problemă în campanie.

Experiența celor doi

Angela Merkel a preluat conducerea unui partid răvășit de scandalul din epoca Kohl și l-a menținut peste 11 ani la putere. Și n-a avut mandate ușoare: a trebuit să gestioneze criza financiară și economică, criza zonei euro și mai recent criza refugiaților. Nu se poate spune că s-a descurcat chiar atât de rău, revista americană Forbes desemnând-o ani la rând drept cea mai puternică femeie din lume.  


De partea cealaltă, se poate spune că Schulz este și nou și vechi în politica germană. A fost 11 ani primar al orașului său natal Würselen, după care a activat timp de peste 20 ani la Bruxelles. Faptul că până acum nu a avut niciun rol în politica germană la nivel federal ar putea fi un plus pentru el.

În interiorul SPD se speră că alegătorii vor vedea în el o figură nouă. Va trebui însă să depună eforturi serioase și să atace teme importante, precum pensii, buget, finanțarea landurilor, pentru a avea șanse într-un duel direct contra unui politician de talia lui Merkel.

Personalitate și charismă

Succesul Merkel nu se datorează charismei sau unor discursuri care să motiveze și să emoționeze votanții. Ea este recunoscută pentru discreție, credibilitate și integritate. Alegătorii au fost cuceriți de stilul ei de conducere, calm, non-conflictual. Încrederea germanilor în cancelarul lor a scăzut doar în timpul crizei refugiaților.

Merkel nu a fost niciodată un personaj monden și, cu excepția campaniilor, și-a ținut departe de ochii lumii viața privată. Și nici atunci nu a ridicat prea mult perdeaua.

Nici Martin Schulz nu este un Barack Obama. Biografia sa este interesantă, dar nu ieșită din comun: a întrerupt școala, a fost șomer, bibliotecar, juca prost fotbal și a avut probleme cu alcoolul.  


Cu toate acestea, omul din orășelul Würselen a devenit un fel de cetățean al lumii: vorbește cinci limbi străine și și-a făcut relații cu persoane din toate colțurile lumii în perioada petrecută la Bruxelles. Și mai presus de toate, Schulz este pasionat de politică, iubește disputele, ceea ce i-ar putea oferi un avantaj în fața lui Merkel.

Campania electorală

Angela Merkel nu este o fană a campaniilor electorale, iar anul acesta va trebui să depună mai multe eforturi și mai multă pasiune față de precedentele campanii. Chiar ea a recunoscut că strategii ei de la Adenauer-Haus i-au făcut recomandări în acest sens.

La acest capitol, Martin Schulz este în mod clar în avantajat. Stilul său agresiv este mai potrivit pentru ceea ce presupune o campanie. Un alt atu este acela că el nu face parte din cabinetul de la Berlin condus de Merkel, astfel că va fi mult mai ușor pentru el să o atace pe Merkel, în comparație cu Gabriel, care este ministru al economiei.

Schulz versus Merkel se anunță un duel interesant. Cancelarul pornește cu prima șansă, dar fostul lider al PE poate fi un adversar incomod și imprevizibil. Dacă va reuși să mențină treaz entuziasmul și să nu facă greșeli în următoarele luni, Martin Schulz poate deveni periculos pentru Angela Merkel. SPD are așteptări de la Schulz, într-o perioadă de criză pentru social-democrații germani, dar riscul unui eșec este la fel de mare.