La apelul Ambasadei SUA în Kosovo, Pristina a amânat cu 30 de zile aplicarea hotărârii privind înregistrarea autoturismelor și înlocuirea cărților de identitate emise de Serbia cu documentul de intrare-ieșire emis de Kosovo.

După 26 de ore, circulația s-a normalizat la punctul de trecere Jarinje, iar la punctul de trecere Merdare documentele de călătorie sârbești nu mai sunt înlocuite cu cele emise de Kosovo, relatează RTS.

De la Bruxelles s-a comunicat că eforturile emisarului special al Uniunii Europene pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčak, și ale șefului diplomației europene, Josep Borrell, au condus la detensionarea situației și au determinat Pristina să amâne până la 1 septembrie aplicarea hotărârii de preschimbare a documentelor, însă Pristina a dezmințit această informație spunând că amânarea se datorează părții americane.

De asemenea, Bruxellesul a transmis că monitorizează atent și cu îngrijorare situația și a făcut apel ca Belgradul și Pristina să se abțină să aplice măsuri unilaterale și necoordonate.

După aceste tensiuni, Uniunea Europeană dorește organizarea cât mai curând a unei noi runde de dialog la nivel înalt, pentru că ultima întâlnire la cel mai înalt nivel a avut loc la 19 iulie anul trecut.KFOR a comunicat că împreună cu serviciile locale de securitate și organizațiile internaționale monitorizează cu atenție situația din nordul Kosovo.

"În conformitate cu mandatul ONU, KFOR rămâne ferm angajat în menținerea securității și este pregătit să adopte măsurile necesare pentru a menține securitatea în Kosovo" – a postat KFOR pe Twitter. Directorul Departamentului pentru Kosovo al Guvernului Serbiei, Petar Petković, a declarat că situația din Kosovo a fost la un pas de un conflict serios, pe care Pristina l-a plănuit cu intenția de a acuza nedrept Belgradul că dorește conflicte și destabilizarea Balcanilor de Vest. 

Prin recunoașterea Kosovo s-a încălcat dreptul internațional, declară premierul Spaniei

Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, aflat în vizită la Tirana, a declarat că prin recunoașterea independenței Kosovo s-a încălcat dreptul internațional, ceea ce Madridul nu poate accepta.

"Considerăm că este o proclamare unilaterală de independență și considerăm că dreptul internațional a fost încălcat, ceea ce nu putem accepta. Spunem toate aceste cu tot respectul pe care îl avem pentru poporul albanez", a declarat Sánchez la conferința de presă susținută împreună cu premierul Albaniei, Edi Rama.

Sánchez a spus că este normal ca între două state prietene, așa cum sunt Spania și Albania, să existe și puncte de vedere diferite, așa cum este dezacordul privind recunoașterea independenței Kosovo. Sánchez a transmis că aceasta nu înseamnă că în contextul integrării europene, Spania nu va susține dialogul dintre Serbia și Pristina, relatează Albanian Daily News. (Sursa: RADDOR)